Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Perhevapaauudistus on laastari avomurtumaan

Olet nuori nainen. Koulutukseltasi olet ylioppilas ja olet juuri stressannut kokonaisen kevään ylioppilastutkintosi arvosanoja, sillä ne tulevat todennäköisesti määrittämään pääsysi korkeakoulutuksen piiriin. Onneksi ensikertalaisuusstatus on jäljellä, mutta se myös viestittää, ettei ole varaa tehdä virheitä alanvalinnan kanssa. 

Samasta lukiosta valmistunut Mikko on myös hyvä kaveri ja päädytte Mikon kanssa yhteen. Mikko pääsee todistusvalinnalla opiskelemaan teknillistä alaa Aalto yliopistoon. Muutatte yhteen ja jäät ilman opiskelupaikkaa. Haet ensimmäiset 2 kuukautta töitä täyspäiväisesti, mutta kukaan työnantaja ei ole valmis palkkaamaan, sillä mm. hygieniapassi, ajokortti, sekä anniskelupassi puuttuvat. Et tietenkään ajatellut lukion aikana kyseisiä kursseja suorittaa, sillä ne eivät olleet ajankohtaisia.

Pääset lopulta töihin paikalliseen ruokakauppaan, mutta työnantaja ei voi tarjota tarpeeksi työtunteja, sillä ilta- ja viikonloppulisäsi aiheuttavat liikaa kuluja työnantajalle ja saat palkkaa enemmän kuin arkiaamuja tekevät kollegasi. Tienaat kuitenkin lopulta niin paljon, että Mikon saama asumistuki on vaarassa katketa. Joudut pyytämään esimieheltä vähemmän tunteja. Esimies on tuskissaan, sillä pitäisi taas rekrytoida jokin ihmissielu hoitamaan niitä yli jääviä tunteja tai alkaa pistää jakotavaraksi ylityötunteina, joka puolestaan taas aiheuttaa aimosti lisää kuluja. 

Olet ollut vuoden kaupassa töissä, kunnes onnistaa. Pääset opiskelemaan! Saat kuitenkin jäädä kauppaan tekemään iltaisin ja viikonloppuisin töitä. Vähän jännittää, sillä asumistuen lisäksi on fiksua myös tarkkailla opintotuen tulorajoja, sillä palkkatulojen vuoksi ei ole järkevää nostaa vuoden enimmäismäärää. Laskimen näppäimet käyvät kuumina ja Kelan asiointipalvelu on jatkuvasti auki. 

Mikko on ollut ahkera ja valmistuu tekniikan kandidaatiksi nopeasti. Mikko pääsee myös samalla hyvä palkkaiseen alan työpaikkaan, jossa tekee myös diplomityötään. Mikon palkkatulot suvereenisti lopettavat yhteisen asumistukenne. Mikon palkka on kuitenkin sen verran mehevä, että voitte pohtia uuteen asuntoon muuttamista. Vuokrat ovat kuitenkin nousseet. Pitäisikö sitä muuttaa kalliiseen asuntoon vai kauemmaksi, mutta se taas vaatisi auton? Auto olisi kallis ja polttoainekulut nousussa. Päädytte pysymään pienessä kaksiossanne. 

Mikkoa ketuttaa. Verottaja ottaa sen minkä saa irti. Mätkyjä ei kukaan halua, joten Mikko joutuu hilaamaan veroprosenttiaan todella korkealle. Reaalitulot tippuvat, eikä työn tekeminen tunnu yhtä merkitykselliseltä kuin ennen. 

Lopulta valmistut itsekin tradenomiksi. Lähdet hakemaan töitä ja pidät tärkeänä sitä, että taskusta löytyy hyvä työtodistus kaupan esimieheltä. Kuitenkaan kukaan ei halua palkata. Vastaan tulee yksi todella hyvä oman alan työpaikka, tilitoimistossa. Menet haastatteluun, mutta työnantaja kuitenkin epäilee. Entinen työntekijä oli koeajan jälkeen jättänyt yli puolet työtehtävistään tekemättä ja laiminlyönyt muutenkin yhteiset säännöt. Epäröinnin jälkeen työnantaja jättää palkkaamatta, sillä ei uskallakaan ottaa riskiä juuri valmistuneen työntekijän kanssa. Olisihan sellaisesta sitten vaikea päästä eroon. Tietenkin kaikki palkkakulut päälle ja alkaa entistä enemmän vain kauhistuttamaan. Jäät työttömäksi ja pääset uuteen tukiviidakkoon.

Teet positiivisen raskaustestin. Lapsiako? Tässä tilanteessa? Toisaalta olet ajatukselle avoin, sillä työmarkkinoillakaan ei onnistanut. Se olisi sinun oma valintasi. Menet nukkumaan ja heräät syvästä unesta, kun oven lukkopesässä kääntyy avain. Eihän kenelläkään muulla pitäisi olla pääsyä teidän kotiinne, paitsi sinulla ja Mikolla? Kuulet eteisessä puvun kahinaa ja nahkakenkien kopinaa. Makuuhuoneen ovelle ilmestyy punaisessa kravatissaan Antti Rinne: "Muistakaa sitten, että myös nyt diplomityötään tekevän Mikon pitää jäädä kotiin. Ei tämä niin mene, että vaan sinä jäät. Ei sillä ole mitään väliä mikä teidän tilanne on, kyllä me eduskunnassa tiedetään teitä paremmin."


Perhevapaauudistus on laastari, joka asetetaan nätisti avomurtuman päälle. Suomalaisessa sääntö- ja byrokratiaviidakossa eläminen on jatkuvaa stressaamista ja hengityksen pidättelemistä. Byrokratian kylmä käsi ulottaa jokaiselle elämän osa-alueelle ja koskaan oikeaa tilannetta lastenhankinnalle ei tule. On tärkeää, ettei putoa byrokratian ja sääntelyn rattaiden väliin. 

Naisten ja äitien asemaa työmarkkinoilla parannetaan purkamalla Suomen jäykät työmarkkinarakenteet. Joustavat työmarkkinat ovat työllisyystakuu kaikille, statuksesta ja sukupuolesta riippumatta. Perhevapaauudistuksesta ja äitien asemasta puhuttaessa eittämättä myös huomaa, että kyseessä ei ole teknologiasukupolven ratkaisu. Yksi tärkeä tekijä, jolla voidaan parantaa äitien asemaa Suomessa, on joustavat opintomahdollisuudet myös äitiysloman aikana. Etäopintomahdollisuudet avaavat mahdollisuudet myös lapsiaan kotona hoitavalle äidille.

Joustavien työmarkkinoiden kehittäminen ja erilaiset etäopintomahdollisuudet myös varmasti kannustavat isääkin jäämään vanhempainvapaalle. Miksi olla jäämättä vanhempainvapaalle, jos juurikin vaikkapa annetaan mahdollisuus jatkaa opintoja joustavasti ja etäyhteyksiä käyttäen?

Mitä sitä sen enempää kiertelemään, onhan perhevapaauudistus täysin elämälle vieras. Perheitä löytyy jokaiseen lähtöön, eikä kiintiöihin sorvattu malli millään tavalla voi olla passeli kaikille. Se on myös epäreilu, esimerkiksi perheitä kohtaan, joissa lapsiluku on yli 5. Myös henkilöt, jotka työskentelevät esimerkiksi virassa, johon on lähes mahdotonta löytää sijaista, saavat tehdä lapsia ilman valtion ja byrokraattien syyllistämistä. 

Kyseenalaisinta on ajatusmalli, jossa tullaan kynnyksen yli perheiden kotiin ja kerrotaan toimintaohjeet. Niin ei tule toimia minkäälaisessa terveessä yhteiskunnassa. Perhevapaauudistusmalli vaikuttaa nykyisten asiantuntija lausuntojen perusteella mukaliberaalilta reformilta, jolla ollaan yrittävinään ajaa tasa-arvoa. Tasa-arvoa ei kuitenkaan ajeta sillä, ettei anneta naisten ja miesten ihan itse käyttää omia aivojaan ja päättää itse elämästään. 

Terveiset nuorelta naiselta Antti Rinteen hallitukselle: Palauttakaa meidän kodin avaimet takaisin minulle mitä pikimmiten.

Josefiina Tiirola

Muonion Kokoomuksen Nuorten pj

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Tämän kirjottajan huomion tekstistä nostaisin:

"Perhevapaauudistuksesta ja äitien asemasta puhuttaessa eittämättä myös huomaa, että kyseessä ei ole teknologiasukupolven ratkaisu."

Lainsäätäjät ovat varmaankin jo jokseenkin ymmärtäneet toimintaympäristön ja erilaiset elämäntilanteet, mutta tiukat sapluunat on huonoja. Uusilla hallituksilla on pakottava tarve näyttää, että tehdään jotain "mullistavaa" ja ikävä kyllä jälki on sitten tätä.

Hyvä teksti.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Niin tuota, koskaan aikaisemminkaan ei tuossa mielessä ole ollut "oikeaa" aikaa lasten hankintaan. Niitä haluttiin ja siksi tehtiin vaikka se vähän ponnistuttikin. Harvoin tulevaisuuden näkymät kovin ruusuisia olivat vaikka tulevaan luotettiin niinkuin nuorten kuuluu.
Mulla on nyt jo lastenlasten lapsia ja voi kuinka hyvä niiden kehitystä onkaan seurata.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Niin tuota, koskaan aikaisemminkaan ei tuossa mielessä ole ollut "oikeaa" aikaa lasten hankintaan. Niitä haluttiin ja siksi tehtiin vaikka se vähän ponnistuttikin. Harvoin tulevaisuuden näkymät kovin ruusuisia olivat vaikka tulevaan luotettiin niinkuin nuorten kuuluu.
Mulla on nyt jo lastenlasten lapsia ja voi kuinka hyvä niiden kehitystä onkaan seurata.

Käyttäjän MarkkuKoivisto kuva
Markku Koivisto

Pyydän anteeksi tuplatekstiä.
En itse osaa poistaa sitä, mutta ehkä moderaattori poistaa.

Käyttäjän AstaJohannaIkonen kuva
Asta Johanna

Käsittämätön tällainen isille annettava vapaa. Jos äiti joutuu töihin kun vauva on 5kk, miten käy imetyksen? Vai eikö se enää olekaan muodikasta?

Toimituksen poiminnat