Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Ylistyspuheenvuoro Ottawan sopimukselle: hyppypanos

  • Hyppypanos. Lähde: MTV
    Hyppypanos. Lähde: MTV

Olen aina pitänyt Ottawan sopimusta hienona ideana, sillä henkilömiinojen käyttö on ongelmallista kolmannen maailman maissa ja aiheuttaa paljon harmia etenkin siviilihenkilöille. On asiallinen tavoite pyrkiä vähentämään miinakenttiä kehitysmaissa ja asettaa painetta purkaa epäinhimillisiä rakenteita. En kuitenkaan koskaan ymmärtänyt Suomen liittymistä Ottawan sopimukseen, sillä Suomessa ei esiinny samankaltaisia ongelmia kuin henkilömiinoista kärsivillä kehitysmailla. Suomelle henkilömiinat olivat pitkään yksi itsenäisyyden takuutuotteista.

 

Pitkään luulin, että ainoa hyötyjä Suomen liittymisestä 2012 Ottawan sopimukseen oli imperialistista valloituspolitiikkaa naapurimaitaan kohtaan harrastava itäinen naapurimaamme, mutta kuvitelmani osoittautuikin täysin vääräksi.

 

Kun Ottawan sopimus kielsi Suomelta henkilömiinojen käytön, kului alle 10 vuotta uuden, tehokkaamman aseen julkaisemiseen. Hyppypanos. Kotimainen aseinnovaatio, joka on valmiina palauttamaan miinakauhun – todennäköisesti entistä tehokkaammin.

 

Maasta ponnistava hyppypanos ei tarvitse fyysistä ärsykettä laukaisuun, vaan sitä voidaan ohjata etänä, jolloin se on kestävämpi maalin määrityksen kannalta. Hyppypanoksella on myös mahdollisuus vaikuttaa useampaankin taistelijaan kuin vain yhteen, sekä sillä on isompi vaikutusala.
 

Ilman Ottawan sopimusta meillä tuskin olisi ollut näin kovaa motivaatiota kehitellä entistä tehokkaampia aseita miinakauhun palauttamiseen. Hyppypanos ei ole ristiriidassa Ottawan sopimuksen kanssa.

Lisää tietoa uudesta aseinnovaatiosta:

https://yle.fi/uutiset/3-10711363

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006051195.htmlJosefiina Tiirola

Yhteydenotot:

janina.josefiina@windowslive.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hyppykaverissa ei kuulemani mukaan ole lainkaan elektroniikkaa. Mielenkiintoista tuo, miten siis hyppykaverin ns. etälaukaisu suoritetaan, jollain narunpätkällä vissiin heh ;O

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Ilmeisesti intti on jäänyt käymättä eikä vetosytytin ole tuttu..?
Ns viiksilangaksi kutsuttu laukaisulanka kuuluu jokaisen taistelijan varustukseen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hyppykaverin kerrottiin olevan siviileille vaaraton, koska Ottawan sopimus ja mystinen etälaukaisu. Että...

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Eli siellä pitäis olla jonkun päivytämässä ja laukaisemassa toi?

Ei se sitten mitään miinoja korvaa jotka toimii aivan ominpäin.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Niiin, korvaa miinan vissiin siinä mielessä ettei hyppykaverista myöhemmin ole vaaraa siviileille, toisin kuin päälle astuttavasta panoksesta. Mutta että se laukaisu tuossa mietityttää, jos yhden oman ukon pitääkin olla lähimaastossa naruja vetelemässä, ja näin ollen suuressa vaarassa, heh. Jotain me ei nyt tietenkään vaan tiedetä, salasia vehkeitä ;O

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Linkitetyn Hesarin jutun yhteydessä on kaavamainen esitys panoksen toiminnasta. Minulle se toi mieleen erään kristinuskon elementeistä, Pyhän Hengen.

http://www.reijotelaranta.fi/data/kuvat/cache/vece...

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Sepä oliskin jo jotain uutta alalla jos se kaverin laukaisu myös toimiikin, "hengellä" ;D

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Korjattakoon blogistin ja monen muunkin käsitystä "suomalaisesta innovaatiosta."

Hyppymiinoja oli saksalaisilla jo toisessa maailmansodassa, joten kyseessä ei ole suomalainen keksintö eikä innovaatio ensinkään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Idea varastettiin 80 vuoden takaa ja saatiin lähes 10 vuoden suunnittelulla kehitysasteelle. Tällä hetkellä miina ei korvaa kärpäsen paskaa vaan on täysin raakile. Tähystykseen perustuva laukaisu on herkkä olosuhteille.

Veikkaan että kuka tahansa mielikuvitusta ja sissikoulutuksen omaava pystyy keksimään 10 minuutissa paljon ikävämpiä laitteita.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Niinpä... vaikka rautakaupasta. Uima-allaskloori maksaa kympin kilo ja "laadukas venäläinen NPK-lannoite" 300 € tonni.

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Saksalaisesta S-miinasta on kehitetty useampia versioita muissa maissa. Jenkeillä on M16 AMP hyppymiina, joka on saksalaisen S-miinan kopio.

Venäläisillä on OZM -hyppymiinaperhe, joka purkamista opettelin palvellessani rajalla. Ilkeä vehje.

Bosniassa on vieläkin maastossa jugoslaavi Prom -hyppymiinaa ja vielä 2011 niillä miinoitetut alueet olivat vaarallisia. Ei siis kannattanut käydä pusikossa tarpeilla.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eikö lappilaiset enää muista sodanjälkeistä miinavaaraa saksalaisten jäljiltä? Taitaa ongelma olla vieläkin jossain määrin ajankohtainen.

https://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/r...

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001064119.html

Ja voihan suomalaisten asentamia miinoja olla Karjalan männiköissä, alueet kun ovat osittain olleet suljettuja. Ja venäläisten miinoja voi olla onnellista astujaa odottamassa esim. Itä-Lapissa Pelkosenniemeä myöten ja Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa.

Oikea suuntaus siinä mielessä, että kotimaista omissa käsissä olevaa sotatarviketuotantoa tulee edistää jopa ihan niitä kovimpia aseita myöten.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Miinan idea on hyvä. Sen tuhovoima on kohtuullinen ainakin mainoskuvissa.

Yhdessä asiassa se ei kuitenkaan toimi. Se ei ole miina, se on etälaukaistava pommi. Tarkoittaa sitä että jonkun on oltava näköetäisyydellä laukaistakseen sen. Käytännössä alle sadan metrin tai lähempänä. Se toimiin siis linjojen edessä.

Mutta entä yöllä korvessa? Jokaista pommikenttää täytyy olla jonkun vahtimassa kokoaikaisesti.

Miina, esim. jalkaväkimiina laukeaa kun kohde osuu siihen, yötä päivää. Se toimii samalla hälyttimenä jos joku laukaisee sen. Kun niitä on riittävän tiheässä on vihollisen vaikea tulla huomaamatta.

Tämä keksintö ei siis pysty korvaamaan täysin jalkaväkimiinaa.

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo

Tuodaan vaan miinat takaisin ja tehdään noista niitä miinoja.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos sota tulisi, en tiedä miten kauan menisi kun joku keksisi noista tehdä miinan tavalla toimivan, ja sana lähtisi kiertämään komppanjoissa ja kohta niitä olisi joka paikassa :D

Hätä neuvot nimittäin keksii, jos tarvetta on!

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Saattaapi olla että jalkaväkimiinan piirustukset ovat tallessa.
Ja joskushan niistä vanhoista miinoista pitää luopua, ennen kuin alkavat itsekseen räjähtelemään, vanhuuttaan.

Toimituksen poiminnat