Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Naisten maanpuolustuksessa ei ole kyse vain varusmiespalveluksesta

  • Naisten maanpuolustuksessa ei ole kyse vain varusmiespalveluksesta

Vuonna 1995, eli jo 22 vuotta sitten, naiset otettiin osaksi suomalaista varusmiespalvelusta. Hakeutuvien naisten määrä on jatkuvassa kasvussa [1] ja nyt 22 vuoden jälkeen julkisessa keskustelussa pohdinnassa on naisten maanpuolustuksen lisääminen pakollisten kutsuntojen, jopa ehkä pakollisen varusmiespalveluksen avulla. Naisten maanpuolustuksessa on kuitenkin laajemmastakin asiasta kyse kuin pelkän varusmiespalveluksen suorittamisesta.

 

Kyse ei ole aseen kantamisesta

Naisten ottaminen yleiseen maanpuolustusrutiiniin kutsuntojen avulla lisäisi itsessään huomattavasti enemmän maanpuolustuksesta yleensä, sekä tietoisuutta tällä hetkellä vapaaehtoisesta varusmiespalveluksesta. Maanpuolustustietouden lisääminen on siksi tärkeää, että nykypäivän kriisiajan uhat eivät ole pelkästään rintamalla tapahtuvia taisteluja, vaan ne pyrkivät vaikuttamaan yhteiskuntaan kokonaisvaltaisemmin. On ideaalia, että jokaisella kansalaisella on valmius torjua yhteiskunnan lamauttaminen tuntemalla esimerkiksi vesi-, sähkö-, tie- ja viestiverkkoon kohdistuvat vaarat.

Someaikakaudella myös informaatiosodalla ja sen propagandalla on korostunut merkitys. Lähes jokainen nuori sukupuolesta riippumatta on tekemisissä sosiaalisen median viestinnän kanssa.

 

Äitejä ja kiväärejä

Naisten pakolliset kutsunnat aiheuttavat paljon tunteita. Eräs feministiksi itseään tituleeraava henkilö Helsingin Sanomien mielipidepalstalla vastusti kutsuntoja vedoten naisten rooliin perheessä. Toisaalla taas kutsuntoja vastustetaan, koska ”miehet joutuisivat kantamaan naisten kiväärit”. En itse usko, että äitiys on tarpeeksi painava peruste olla valmistautumatta kriisiajan erilaisiin tilanteisiin tai kutsunnoissa rynnäkkökiväärin olevan jakotavaraa. On huolestuttavaa, että kriisiajan uhkiin valmistautuminen koetaan jonain pakollisena suoritteena, johon osallistumista tulee kaikin voimin rajoittaa osalta yhteiskunnan jäseniä.

 

Naisten maanpuolustuksen rikas historia

Suomalaisessa yhteiskunnassa naisten maanpuolustus on ollut yllättävän suuressa roolissa etenkin sotien aikana. Lotta Svärd-järjestön tekemä työ Suomen itsenäisyyden puolesta on kunniallinen. Suomen selviytymiseen vaikutti merkittävästi lottien tekemä muonitus-, vaatetus- ja valvontatyö. Lotta Svärdin naisten tekemän työn merkitys on hyvä muistaa nykyaikana, jolloin huollon merkitys sodankäynnissä on korostunut huomattavasti. Suomi on myös ollut maailman ensimmäisiä maita, joissa on ollut puolustusministerinä nainen.

 

Maanpuolustusvelvollisuus

Suomessa jokainen kansalainen on maanpuolustusvelvollinen. On kyseenalaista, ettei lähes puolelle väestöstä anneta maanpuolustuskoulutusta, vaikka nykyajan kriisiajan uhat ovat kokonaisvaltaisia ja koettelevat yhteiskunnan rakenteita entistä laajemmin. Naisten maanpuolustus kokee edelleen vakavia asenneongelmia, vaikka naisten maanpuolustustyö ei ole uusi ilmiö ja sillä on ollut huomattava merkitys Suomen historiassa.

 

Josefiina Kauppila 

 

Lähteet:

1. http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/naisten-osuus-armeijassa-kasvaa-rytinällä-tänä-vuonna-palvelukseen-hakeutui-yli-1-100-naista-1.190667

Kuva: Museokeskus Vapriikki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Naiset tarvitsevat yksilöllisen erikoistuneen tehtävän kriisin ajaksi.

Yleinen varusmieskoulutus on sangen turhanpäivöinen. Nuo perustaidot oppii viikossa. Tärkeämpää olisi varusväen jatkuva fyysisen kunnon ylläpito ja kenties aselajin uusimman varustuksen oppiminen. Sodissa ei sulkeisia tarvita eikä tupatarkastuksia.

Jos tehokkaaseen systeemiin mennään niin ainut hyvä on Israelin malli. Mutta Suomi ei sellaiseen halua uhrata rahaa eikä aikaa. Mieluummin katsellaan illat sohvassa reality showta ja laulukilpailuja. Olemme vähän lapsen asteella aikuisetkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun joku kysyi patterimme päälliköltä Herra Majurilta, että miksi pinkkojen tekoa pitää harjoitella, niin hän vastasi: "Jos sota menee tasan, niin pinkat ratkaisevat!"

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Juha, # 1.:

Liioittelet kyllä suotta ja vähättelet varusmiespalveluksen merkitystä: ei 6–12 kk aikana opetettavaa nyt sentään viikossa opi. Aivot eivät toimi niin.

Mutta Israelin malli kyllä antaa arvoa naisten kyvyille maanpuolustuksessa, jopa aseellisissa tehtävissä.

"Mieluummin katsellaan illat sohvassa reality showta ja laulukilpailuja. Olemme vähän lapsen asteella aikuisetkin."

Sodan kokeneiden lukumäärä keskuudessamme vähenee nopeasti. Ikänsä rauhaa eläneillä ei ole realistista käsitystä siitä, mitä on elää todellisessa ja välittömässä kuoleman vaarassa, kokea joukkotuhoa, menettää läheisiään ja tajuta, että ei saa loppuikänään takaisin tätä elintasoa, jota me nyt pidämme itsestään selvänä ja vielä marisemme sen laadusta. Jos sodan katastrofi meidät kohtaisi, painajainen ei päätykään siihen, että kävelemme elokuvateatterista ulos.

Kirja, joka antaa ajattelemisen aihetta, on historiantutkija Ville Kivimäen Tieto-Finlandia-palkinnon voittanut teos Murtuneet mielet. Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945.

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/murtuneet...

Meistä nykysuomalaisistakin hyvin suuri osa on "tärähtäneitä" viikon sisällä, jos Suomi joutuu osapuoleksi aseelliseen taisteluun.Siksi hyvän sään aikana on tehtävä kaikki voitava, jotta tuollaiselta onnettomuudelta välttyisimme. Kaksi tärkeintä keinoa siihen on 1) huolehtia Suomen omasta puolustuskyvystä aidosti ja tosissaan, eikä nuukaillen ja teeskennellen, kuten tähän mennessä 2) varmistaa itseämme vahvempien tuki pahan päivän varalle liittymällä Naton jäseneksi, kuten Suomen viiteryhmässä olevat länsimaat ovat tehneet Ruotsia lukuun ottamatta.

Sotaa estävä pelote tulee meille paljon halvemmaksi ja inhimillisemmäksi ylläpitää kuin laskea maan tulevaisuus toiveajattelun varaan ja Tukholman syndrooman kahlitsemana lamautuneena pelätä hyökkäystä niin paljon, ettemme edes uskalla tehdä etukäteen tarpeellisia toimia suojautuaksemme siltä.

Yhdenkään suvereenin valtion ei tarvitse kysyä siihen kenenkään naapurimaan suostumusta järjestäessään itsepuolustuksensa joko yksin tai sitten kollektiivisesti, minkä YK:n peruskirjakin nimenomaisesti oikeuttaa.

Jussi Kausti

Mielestäni pitäisi ottaa käyttöön kansalaispalvelus, joka on pakollinen sukupuolesta riippumatta. Ainakin alussa kyse voisi olla naisten pakollisesta osallistumisesta kutsuntoihin ja koulutuksesta joka voisi kestää vaikka vuoden ja joka koostuisi tietystä määrästä koulutuspäiviä (24?) tuon vuoden aikana. Vähitellen sitten siirryttäisiin siihen että naiset osallistuisivat joko aseelliseen palvelukseen tai vaikkapa puolen vuoden versioon siviilipalveluksesta. Lopuksi siirrytään systeemiin joka ei tunnista eroa sukupuolten välillä vaan tietty osa vuosiryhmästä käy aseellisen palveluksen (olettaen ettei ole tarkoituksenmukaista kasvattaa reserviä nykyisestä rankasti) ja loput version siviilipalveluksesta jossa myös tehdään peruskoulutus kriisin ajan palvelukseen.

On jotakuinkin outoa huomata että tämän melko tasa-arvoisen systeemin suurimmat vastustajat tuntuvat olevan juuri feminismin kannattajat jotka muuten kyllä julistavat kannattavansa tasa-arvoa.

Käyttäjän mattila kuva
Riku Mattila

Kutsuntojen ulottaminen kaikkiin kansalaisiin mahdollistaisi monipuolisen kriiseihin varautumisen asekoulutuksen saaneen reservin supistumatta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Asiallinen blogi Josefiina! Hyviä ajatuksia.

"Naisten maanpuolustuksessa on kyse laajemmastakin asiasta kuin vain pelkän varusmiespalveluksen suorittamisesta." Aivan oikein! Ja varsinkin aseellisen sellaisen.

En oikein ymmärrä miksi nuorten naisten pitäisi mennä miesten mukaan aseen kanssa juoksentelemaan?! Ruumiin tekijöitä kyllä riittää ilman heitäkin, "pesijöitä" on harvemmassa. Ja siinä sitä tarvitaan hyviä hermoja ja uhrautuvaisuutta( vrt. KEK:n lotat).

En suinkaan vähättele varusmiespalveluksen läpikäyneiden naisten isänmaallisuutta ja maanpuolustustahtoa, mutta kyllä niitä voi osoittaa muinkin, ja paremmin naisille sopivin tavoin. Naisten aseellisella palvelulla ei pidä olla mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Suomessa toimii maanpuolustustamme tukevia naisjärjestöjä, liittykää arvon tytöt/naiset niihin. Ottavat mielihyvin teidät vastaan!

Olen kyllä sitä mieltä, että naisille tulisi säätää pakolliseksi ainakin muutaman kuukauden aseeton maanpuolustuspalvelu. Harjoittelemaan niitä samoja, toki uusiakin, tehtäviä kuin lotilla aikoinaan oli.(Kts. kuva!) Heillä oli paljon erilaisia tehtäviä. Ilman naisten panosta rintamamiesten taistelun ohessa ei viime sodista olisi selvitty.
Tämä ei palvelisi pelkästään sodan oloja, vaan muitakin kriisitilanteita, niin kuin edelläkin on todettu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Naisille pakolliset kutsunnat, jossa nainen saisi valita varusmiehenä (naisena :D) ja mennä miesten kanssa metsässä, harjoitella sotaa jne. Tai sitten "siviilipalvelukseen" Jossa opettaisiin sellaisia taitoja mitä sodan aikana tarvitaan "Siviilissä".. perusasehuolto, terveyshuoltoa, jne. Ensiaputaidot.. Sitten voisi olla myös täällä "siiviilipalveluksessa" myös seillaisia eripaikkoja ja "Syventäviä" Panoksien tekoa? Granattien täyttämistä /käsittelyä ynm... Tai sitten juuri ensiaputaitoihin liittyvää.. Syventävät.. Tikkienlaitto? Ruokapalvelut(perusruoat pitkäkestoiset ruoat, mikä kestää kauemmin syömäkelpoisena. Radion toiminta. Voishan tästä tulla sellainen että miehetkin tämän voi valita! Molempia paikkoja tarvitaan sodassa! :)

Marko Parkkola

Eikö tässäkin pitäisi mennä sukupuolineutraaliin malliin ja puhua varushenkilöistä? Silloin menisi tehtävätkin tasan, sillä sukupuoliahan ei ole.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"On ideaalia, että jokaisella kansalaisella on valmius torjua yhteiskunnan lamauttaminen tuntemalla esimerkiksi vesi-, sähkö-, tie- ja viestiverkkoon kohdistuvat vaarat."

Tälläiselle kriisivalmiuskoulutukselle ei ole löydetty tutkimusten mukaan tarvetta. Tasa-arvon vuoksi naisille järjestetty pakkokoulutus olisi siis kallista ja turhaa. Maanpuolustuksesta saadaan tasa-arvoinen myös siten, että muutetaan palvelus kaikille vapaaehtoiseksi, kuten Ruotsissa ja Norjassa.

Osoitteesta: http://akl-web.fi/asevelvollisuus/Kysymyksia_kansa...

"Eräs idea on taas ollut kansalaispalveluksen käyttäminen yhteiskunnan kriisivarautumisen tukena. Nykyisen siviilipalveluksen osalta asiaa on selvitetty lähimenneisyydessä kahteen otteeseen: nykyistä siviilipalveluslakia säädettäessä (2005-07) sekä siviilipalveluksen kehittämistarpeita selvittäneen Siviilipalvelus 2020 -työryhmän loppuraportissa. Molemmilla kerroilla tulos oli sama: tarvetta ei löytynyt. Jos sivareille ei ole kyetty yrityksistä huolimatta löytämään mielekkäitä ja yhteiskunnan kannalta tarpeellisia tehtäviä kriisivarautumisen alalta, miten se voisi onnistua huomattavasti suuremman kansalaispalvelijoiden joukon kohdalla?"

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Maanpuolustuksesta saadaan tasa-arvoinen myös siten, että muutetaan palvelus kaikille vapaaehtoiseksi, kuten Ruotsissa ja Norjassa."

Asevelvollisuuden ja koulutetun reservin ensisijainen tarkoitus on luoda Suomelle sodan oloissa toimiva ja sotilaallisesti tehokas maanpuolustusjärjestelmä eikä suinkaan edistää tasa-arvoa rauhan ajan yhteiskunnassa. Koko yllä siteerattu ajatus lähtee siten aivan eri päämäärästä eikä sillä ole mitään tekemistä puolustuskyvyn kanssa. Jos tavoiteltaisiin tasa-arvoa, sehän toteutuisi yhtä lailla myös määräämällä asevelvollisuus koskemaan molempia sukupuolia.

Ruotsissa kadutaan katkerasti tehtyä poliittista virhettä lopettaa varusmieskoulutus ja mietitään kuumeisesti keinoja saada se palautetuksi toimivana ajoissa. Norja taas kuuluu Natoon ja panostaa puolustukseensa aivan toisen kertaluokan rahasummia, laskien saavansa puuttuvaa sotilaallista suorituskykyä sen kautta.

"Jos sivareille ei ole kyetty yrityksistä huolimatta löytämään mielekkäitä ja yhteiskunnan kannalta tarpeellisia tehtäviä kriisivarautumisen alalta, miten se voisi onnistua huomattavasti suuremman kansalaispalvelijoiden joukon kohdalla?"

Asiaan vaikuttaa aivan ratkaisevasti asianosaisten motivaatio (tai sen puuttuminen).

Väinö Hirvelä

noh itse kävin 6kk keuruulla 1pioneerikomppanjan tiedustelijaksi. Minulle ei ainakan hirveesti käsitelty mitään näitä huipputärkeitä kriisiajan toimintamalleja. Veikkaan, että jos terroristit keksisi huipputeknologiaa jolla lamauttaa vaikka paikallinen sähkölaitos useammaksi päiväksi 3päivää niin porukka olisi muodostanut mobin ja loottailisi tuolla kylällä kauppoja. Jos tämän kaltaisia stressitestejä tehtäisiin ja ihmiset olisi tietoisempia kuinka toimia kriisin aikana se olisi todella hyvä. Tämmöistä koulutusta olisin kaivannut enemmän intissäkin mutta ehkä sitten alikersantit rukin käyneet saavat enemmän tämän tyyppistä tietoa.

Se se muutenkaan omalle sodanajan tehtävälle vähemmän oleellista. Mä vaan ajelen jeepillä ja puran miina sirotteita/ pommeja lentokentiltä joten en edes toimi kaupungeissa. ehdottomasti siisteintä armeijassa oli räjähdeaine koulutus. kun mulla on paras 6kk miehistä räjähdeaine koulutus niin päästiin tesmaileen kaikenmoisia.

Se on ihan hauskaa yleishyödyllistä hommaa se armeija ja kasvattavaa myös. Suosittelen kyllä naisille voihan siellä sitten jos epäilee että miesten olisi kannettava sun rynkkyä niin hakeutua vaikka spadeksi ja soppatykillä ruokkia porukkaa. Rekkalesbokin voi ajaa armeijassa vaikka rekkaa! ihan mistä ite tykkää.

Ari Ohvo

Jos naisetkin pakotetaan lailla suorittamaan asepalvelus niin joutuvat veistämään puusta itselleen rynkyt kun ei kaikille riitä aseita. Muutkin varusteet tulevat loppumaan kesken. On mentävä talvisodan hengessä siviilivaatteet päällä harjoituksiin. Suomen puolustusvoimat toimivat niin pienellä budjetilla että on ihme että on varaa pitää edes Hornetteja ilmassa. Sillävälin Venäjällä listätään puolustusmenoja https://www.youtube.com/watch?v=oAEQtR8-pF8

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ikävä kyllä naisten ja miesten välinen tasa-arvo ei ole vielä lähelläkään toteutumista puolustusvoimissa.

Mm. psykologiset testit on suunniteltu pojille ja niitä käytetään surutta pudottamaan tyttöjä pois esimerkiksi esimiestehtävistä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitä ikävää siinä muka on?

Paljon ikävämpää on, jos puolustusvoimat eivät pysty suoriutumaan sodan ajan tehtävistään. On epäolennaista, hoitavatko niitä miehet vai naiset, mutta sen sijaan erittäin olennaista, että ne tulevat hoidetuiksi kunnolla.

Mitä esimiestehtäviin tulee, niiden hoitamisesta riippuu taistelevien joukkojen toimintakyky ja elossa pysyminen. Kyky kantaa esimiehen vastuu ei ole erityinen tasa-arvokysymys, vaan luonne-, lahjakkuus- ja motivaatiokysymys; joissakin tapauksissa myös fyysinen voima ja kestävyys voivat vaikuttaa onnistumiseen äärimmäisissä olosuhteissa.

Puolustusvoimilla on organisaationa jonkin verran pitempi kokemus näistä asioista kuin tasa-arvon ajajilla omalla sarallaan. Itsenäisen Suomen sata vuotta osoittaa, että ei niitä vallan huonosti ole ymmärretty eikä hoidettu historiallisessakaan katsannossa.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Olisiko aika päivittää pää tähän päivään? Sotaa ei käydä enää vain niin kuin Edwin Laineen Tuntemattomassa.

Puolustusvoimissa on useita esikunta- ja mm. elektroniseen sodankäyntiin liittyviä tehtäviä, joihin tytöt eivät pääse, koska heidät pudotetaan pois esimiesloulutuksesta juurikin samalla lailla kanssasi ajattelevien upseerien vuoksi.

On otettava käyttöön parhaat resurssit sukupuoleen katsomatta. Kukaan (ainakaan minä) ei ole vaatimassa tytöille ohituskaistaa vaan vain tasa-arvoista suhtautumista. Jos ei sitten AUKssa tai RUKssa pärjää, putoaa pois. Yksinkertaista.

Mutta jos psykologisessa testissä kysytään "oletko halunnut koskaan leikkiä nukeilla" (kysytään edelleen), niin normityttö vastannee kyllä ja tämä taas pudottaa arviota. Se on väärin.

Menikö jakeluun?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #17

Eikös puolustusvoimissa toimi naisia siviileinä, mm. tutkavalvojina? Tehtävissä joissa ei tarvita varusmieskoulutusta. Ovat kuitenkin tärkeässä osassa puolustusvoimien tehtävien suorittamiseksi.

Niin kuin totesin ei tyttöjen/naisten isänmaallisuuden ja puolustustahdon osoittamiseksi tarvitse pyrkiä urakehitykseen kenraalin vakanssille.( Eikä kaikkien miestenkään!) Ei tätä pidä katsoa miksikään feministi- tai tasa-arvokysymykseksi.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #18

Eli siis olet sitä mieltä, että ei naisia puolustusvoimiin? Muuten kuin siviilitehtäviin? Miksi naiset eivät voisi olla kenraaleja? USAssa, Kiinassa ...jne. molemmissa on. Ovatko suomalaiset naiset huonompia strategeja?

Päivitä pääsi.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #19

Testissä vaikuttaa enemmän kysymyskokonaisuuden johdonmukaisuus, eli vaikka vastasi halunneensa leikkiä nukeilla, tulee myös myöhemmin vastata tätä vastausta tukevasti. Eli jos testissä vastaa halunneensa leikkiä nukeilla, niin eipä se pisteitä laske.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #19

Lopun möläytyksesi vuoksi Tapani Tuominen, ei muullekaan kommentissasi ole syytä antaa mitään arvoa!
Olet näköjään uusi kommentoija, joten otapa alku hieman rauhallisemmin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #17

Tapani, # 17.:

Mikä viestissäni on virheellistä ajattelua? Korostan ainoastaan sitä, että puolustusvoimia ei ylläpidetä naisten ja miesten välisen tasa-arvon, vaan maanpuolustuksen takia.

"On otettava käyttöön parhaat resurssit sukupuoleen katsomatta. Kukaan (ainakaan minä) ei ole vaatimassa tytöille ohituskaistaa vaan vain tasa-arvoista suhtautumista. Jos ei sitten AUKssa tai RUKssa pärjää, putoaa pois. Yksinkertaista."

Emme ole tästä eri mieltä. Kirjoitin yllä aivan samassa hengessä, että on epäolennaista, hoitavatko sodan ajan tehtäviä miehet vai naiset, mutta sen sijaan on erittäin olennaista, että ne tulevat hoidetuiksi kunnolla.

Mitä siihen tulee, kuinka sotaa käydään tänä päivänä: kyllä siinä on teknologian kehityksestä huolimatta edelleen mukana niitä aivan samoja, äärimmäisen traumatisoivia piirteitä kuin toisessa maailmansodassakin, joihin viittaan viestini # 4. linkissä "Murtuneet mielet"-teokseen.

Yksilöiden kestokykyä siltä osin on vaikeaa ennakoida rauhan ajan olosuhteissa. Onko siinä korrelaatioita sukupuoleen, en ole lukenut tutkimustietoa aiheesta (vaikka sitä on epäilemättä olemassa), enkä arvioita, ovatko tutkimustulokset siirrettävissä Suomen maanpuolustusjärjestelmään.

"Mutta jos psykologisessa testissä kysytään "oletko halunnut koskaan leikkiä nukeilla" (kysytään edelleen), niin normityttö vastannee kyllä ja tämä taas pudottaa arviota. Se on väärin."

Mistä Sinä sen tiedät, että vastaus pudottaa naispuolisen varusmiehen arviota?

"psykologiset testit on suunniteltu pojille ja niitä käytetään surutta pudottamaan tyttöjä pois esimerkiksi esimiestehtävistä".

Jälleen, mistä Sinä tämän tiedät? Uskotko myös, että kouluttajat ja esimiehet noudattavat henkilövalinnoissa sokeasti ja orjallisesti vain psykologisten testien tuloksia, ohittamalla kokonaan oman ammatillisen arvostelukykynsä ja siihenastisessa palveluksessa saadut näytöt?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #23

Tiedän mistä puhun, koska olen vasta keskustellut asiasta Puolustusministeriön edustajan kanssa. Itse asiassa heidän agendallaan on mm. näiden testien päivittäminen.

Olennainen puute niiden suhde on myös se "kuka" tulkitsee. Tässä tullaan Josefiinan kommenttiin "kokonaisuus ratkaisee". Aivan niin. Elämä opettaa vielä hänellekin, että aika usein sanotaan yhtä ja tehdään toista.

Mitä taas tulee Pertti Rampasen täällä esittämiin testosteronia huokuviin kommentteihin, niin totean vain saman kuin aikaisemmin: en ole esittänyt mitään muuta kuin tasa-arvoista suhtautumista sekä naisiin että miehiin. Tämä ei tarkoita eikä sisällä ajatusta "positiivisesta diskriminaatiosta".

Ja Rampanen, yhdellä klikkauksella näet, etten ole ihan uusi täällä ja että maailmankuvani ei ole rakentunut feminismin varaan. Klik klik, ellei se ole liian vaikeaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #25

Ja väitätkö nimettömän "Puolustusministeriön edustajan" auktoriteettiin viitaten, että puolustusvoimissa käytetään kaavamaisesti psykologisia testejä ja tulkitaan niitä ehdoin tahdoin siten, että lopputulos olisi puolustusvoimien päämäärien vastainen? Ministeriöt vastaavat kunkin hallituksen politiikan toteuttamisesta valtionhallinnossa ja antavat toimialallaan poliittista ohjausta, mutta mitä ihmeen tekemistä Puolustusministeriöllä varsinaisesti on tällaisen yksityiskohdan kanssa kuin psykologisten testien käyttö puolustusvoimissa?

"Elämä opettaa vielä hänellekin, että aika usein sanotaan yhtä ja tehdään toista." – Ja Sinä haluat nyt levittää "elämän opettaneena" ylemmyysasenteella vainoharhaista ajattelutapaasi juuri tähän asiayhteyteen?

Psykologisten testien hyväksikäyttö valinnoissa koulutukseen ja sijoittamisessa organisaatioon kuuluu sotilaspsykologian, -pedagogiikan ja johtamisen aihepiireihin. Niitä tutkitaan tieteellisesti Maanpuolustuskorkeakoulussa, ks. http://maanpuolustuskorkeakoulu.fi/julkaisut

Jos Sinulla on päähänpinttymiä, eihän se sitä tarkoita, että kriittisesti omaa toimintaansa tutkivat puolustusvoimat toimisivat samalla tavoin sellaisten ohjaamina.

Et ole esittänyt tähän mennessä mitään näyttöä siitä, että soveltuvuutta eri tehtäviin arvioitaisiin puolustusvoimissa harhaisesti henkilön sukupuolen mukaan. Myöskään pätevyytesi arvioida tätä asiaa ei ole käynyt ilmi teksteistäsi, paitsi toki rivien välistä.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #25

”Elämä opettaa vielä hänellekin, että aika usein sanotaan yhtä ja tehdään toista.”

Surullisen huonoa argumentointia ja merkityksetöntä sanahelinää.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tuo miesten ja naisten tasa-arvon toteuttaminenko on ensisijaista armeijallemme ja maanpuolustuksellemme??

Minä asetan näin ajattelevan naisen, ja miehenkin, maanpuolustustietämyksen ja -tahdon hyvin kyseenalaiseksi, jos se perustuu em. pohjalle!

Tarkoituksenmukaisuus, mikä on oleellista maanpuolustuksen kannalta, ratkaisee, ei nais-mies-tasa-arvovouhotuksellinen näkökulma.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mitäs sitten, kun on kolme sukupuolta, ja täysi-ikäinen saa valita omansa?

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola
Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Sitten luetaan henkilötunnuksen toiseksi viimeinen merkki ja katsotaan, onko numero pariton vai parillinen...

Toimituksen poiminnat