Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Naton avulla Jäämerelle?

  • Jäämeri on ollut Suomelle aina mielenkiintoinen mahdollisuus. Lapin ratahankkeet.
    Jäämeri on ollut Suomelle aina mielenkiintoinen mahdollisuus. Lapin ratahankkeet.

Viime hallituskaudella leikattiin huomattavasti Suomen maanpuolustuksesta, sillä se oli ainoa leikkaus mihin kirjavan hallituksen punainen osasto pystyi suostumaan. Silloin ei vielä nähty Venäjän säälimätöntä hyökkäyssotaa Ukrainaan ja uuden likaisen aikakauden alkua. Suomen omavaraisuusastetta samalla leikattiin huomattavasti, jopa puolella. [1] Virhe tehtiin ennen kuin maailmankirjoissa suurvalta käänsi sivua ja se pyrittävä korjaamaan. Sen lisäksi että Suomen omavaraisuusastetta on nostettava, pitää selvittää Naton mahdollisuudet avata Suomelle yhteys jäämerelle kriisitilanteessa.

Jäämeri strategisena alueena on merkittävä. Jäämereltä löytyy huomattavasti luonnonvaroja, jotka ovat kiinnostaneet jo toisessa maailmansodassa erinäisiä suurvaltoja. Suomen historiasta muistetaan erityisesti Jäämeren rannalla sijaitseva Petsamo, sillä nikkeli ja Petsamon jälkeinen rautamalmi olivat Neuvostoliitolle suuri intressi. Jäämeri on myös tärkeä reitti kaupankäynnille. Suomi menetti Jäämeriyhteytensä viimeisen kerran 1944 välirauhan aikana ja nojaa nyt Itämeren tuomaan huoltovarmuuteen. Petsamo ei ole realistinen intressi nykyiselle Suomelle, sillä infrastruktuuri on parempi luoteessa, kuten myös turvallisuuskin. Natolla ei ole kuitenkaan samanlaisia intressejä Itämerelle, kuten Jäämerelle joka antaa rantaviivaa Naton jäsenelle Norjalle.

Kriisitilanteessa Natosta tulisi Suomelle tärkeä mahdollisuus hoitaa Jäämeren kautta yhteiskunnan huoltovarmuutta, jos Itämeren tilanne on huomattavan heikko. Kriisitilanteessa Suomen on myös ylipäätänsä pyrittävä nojaamaan pohjoismaiseen yhteistyöhön, joka vuonna 2017 tarkoittaa Natoa. Jäämeriyhteys on vain yksi aspekti monien muiden joukossa, mutta pidän tärkeänä sen tuomista yleiseen keskusteluun. Tämä mahdollisuus on selvitettävä välittömästi.

Lähteet:

  1. http://www.hs.fi/talous/art-2000002742911.html
  2. Kuva: Wikipedia: Lapin ratahankkeet

 

Josefiina Kauppila

janina.josefiina@windowslive.com

Turun Kokoomuksen Nuoret ry, hallituksen jäsen

Kokoomuksen Nuorten Liiton ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän jäsen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hyvä näkökulma Josefiinalta. Natolla on kyllä puolustettavaa Itämerelläkin, jota voidaan pitää strategisena alueena lukuisten Nato-valtioiden ja Kaliningradin takia.

Jäämeren yhteys kannattaa pitää mielessä mutta yhtä hyvä on havaita Venäjän jo laskeneen sen varaan ennakkosuunnitelmissaan. Kenraali Andrei Kartapolov hiljattain valaisi asiaa Venäjän kannalta.

Pekka Iiskonmaki

Lopettamalla Suomen armeijan Suomi saisi toisen armeijan aluksi ilmaiseksi.

Sitten se tulisi todella kalliiksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kirjoittaja edustaa uussotaista porukkaa, joka kaipaa paluuta 1930-luvun politiikkaan. Tuolloin Jäämeri-yhteyksille haettiin tukea natsi-Saksasta. Huonosti kävi.

Nyt tukea haetaan Natosta. Ja huonosti käy. Sapelin kalistelu ei ole tuottanut suomalaisille muuta kuin tuskaa ja murhetta.

Jäämeri-yhteyksille on tietenkin haettava neuvotteluyhteys ja tuki Venäjältä.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Uskottava maanpuolustus ehkäisee kriisejä syntymästä ja maanpuolustustyötä tehdään nimenomaan rauhan eteen.
Mikä tulee Ryti-Ribbentrop-sopimukseen, en ymmärrä sen tuomaa traumaa vuoden 2017 läntisessä EU-Suomessa. Suomi on osa länttä ja Natsi-Saksa lähti maailmankartalta jo 1945.
Suomen ei tule neuvotella yhtään mitään barbaarisesti muita kansoja alistavan äärioikeistolaisen Venäjän kanssa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Hyvä hyvä Josefiina. Väylän avaaminen Petsamoon Liinahamarin satamaan tarkoittaa että samalla Nato vapauttaa koko Petsamon. Se olisi hieno saavutus. Pääsisimme osalliseksi Jäämeren öljykentistä.

Jos Nato saadaan suosiolliseksi Petsamon vapauttamiseen niin samallahan se vapauttaisi Karjalankin. Ja sielläkin Naton pitäisi aukaista Jäämertakin tärkeämpi liikenneväylä Laatokalta Nevan kautta Suomenlahdelle.

Rauno ehdottelee että asiasta olisi syytä neuvotella Venäjän kanssa. Mielestäni se on turhaa, ei niiden ottajakaan neuvotellut meidän kanssa.

On hienoa että Turussa on näin valveutuneita kokoomusnuoria!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

En usko että Suomelle on hyödyllistä avata koilliseen kulkuyhteyttä, toisin kuin luoteeseen, jossa avautuu Ruotsin Lappi ja Norja. Pohjoismaiseen yhteistyöhön tulee panostaa, eikä ole syytä neuvostella Venäjän kanssa Suomen suvereniteetista. Se on neuvottelematon arvo.
Tietenkin Petsamon väylän avautuminen Suomelle olisi unelma, mutta lähtökohtaisesti en pidä sitä lähiaikojen realistisena suunnitelmana. Kyllä maailma sen näyttää, jos on näyttääkseen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kiitos tiedosta. Petsamo ei siis ole vielä kokoomuslaisten lähiajan tavoite. Nyt voin nukkua yöni rauhassa. Suomen pohjoisraja kulkee Oulun alapuolella vasta jonkin ajan kuluttua.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #7

Nukut kuitenkin yöt rauhassa, vaikka suomalaisten ykistyisomaisuutta ja kirkkoja ja hautausmaita on kaltoin kohdelty yli 50 vuotta Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Älähän Josefiina anna niin helposti periksi. Koko juttuhan alkoi sillä että ehdotit Petsamon väylää otettavaksi Naton avulla. Rauno taas vihjailee että Venäjä kohta ottaa koko Lapin, silloin ei Petsamon reitti ole mahdollista.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #10

En ole missään väittänyt, että Petsamon väylä tulisi ottaa käyttöön. Kirjoituksessani olen maininnut Suomen historiallisesta jäämeriyhteydestä antaakseni kontekstia. Kannatan selvitystyötä luoteisväylästä kriisitilanteesta.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Tietä ennen sotaa vuoden tein Petsamoon, muistan sen. Nyt jo maantien tekoon vanha oon, vippaa mulle viitonen..."

Tuommoinen laulu oli minun nuoruudessani. Mutta kun vanhan sodan muistot unohtuvat, niin uudet sukupolvet tekevät uusia sotia. Ehkä se on jonkin sortin luonnonlaki.

Sodat liittyvät tietysti taloudelliseen tilanteeseen. Norjalainen laivanvarustaja Fred Olsen oli vakuuttunut siitä, että taloudessa vallitsee 60 vuoden syklit. Se olisi noin kaksi sukupolvea.

Joitakin vuosia sitten sotaveteraanien syyskeräys toimitettiin viimeisen kerran. Ei ollut enää riittävästi veteraaneja elossa tekemässä keräystyötä. Kun vanhat sotaveteraanit poistuvat keskuudestamme kertomasta, mitä sota oikeasti tarkoittaa, niin nuoret tuntevat voivansa toistaa vapaasti iso(iso)vanhempiensa virheet.

Siihen aikaan kun kävin kansakoulua, ei ollut mitenkään poikkeuksellista nähdä kaupungilla sotaveteraaneja, joilta puuttui kokonainen käsi tai jalka. Mutta heitä ei ole enää muutamaan vuosikymmeneen katukuvassa näkynyt.

Veikko Huovinen kirjoitti aikanaan jossain novellissa sukupolvikierrosta niin että joka toinen sukupolvi on tietynlainen ja joka toinen on vastakkaisenlaisen. Ja vielä joku, olisiko ollut Dostojevski vai kuka, kirjoitti, että erilaiset perhedynastiat kestävät 3 sukupolvea: ensimmäinen sukupolvi rakentaa, toinen pitää yllä ja kolmas rappioittaa.

Tuollaisille teorioille voi hakea tukea psykologisista seikoista. Nyt kuitenkin vaikuttaa vahvasti siltä, on vaikuttanut jo kymmenisen vuotta, että elämme Euroopassa hyvin samankaltaista aikakautta kuin 1930-luvulla. Kapitalistinen talous on kriisiytynyt niin että se alkaa kurjistaa keskiluokkaa, ja kun vasemmisto ei esitä mitään uskottavaa vaihtoehtoa, keskiluokka kääntyy fasismiin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Josefiinan ulko-ja turvallisuuspoliittisen työryhmän ohjauksessa maamme olisi sodassa muutamassa kuukaudessa. Ei edes lapsia kerättäisi siirtämään muihin Pohjoismaihin.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Miksi edes vaivaudut kommentoimaan, jos sinulla ei ole mitään faktapohjaista, argumentoitua tietoa?

Toimituksen poiminnat