Josefiina Kauppila Koti, vapaus & isänmaa

Suomi on Nato-maa ilman jäsenyyttä

  • Materiaalihankinnoissa nojataan transatlanttiseen yhteistyöhön, myös poliittisen viestin vuoksi. (Kuva: Wikimedia Commons)
    Materiaalihankinnoissa nojataan transatlanttiseen yhteistyöhön, myös poliittisen viestin vuoksi. (Kuva: Wikimedia Commons)

Olen viime aikoina keskustellut äänestäjäkuntani kanssa suosikkiaiheestani eli Natosta varsin kiivaasti. Keskustelussa olen huomannut useita virheellisiä vasta-argumentteja, jotka eivät väitteinä ole välttämättä vääriä.

 

1. Suomi joutuisi puolustamaan muita valtioita ja osallistumaan ulkomaisiin sotatoimiin tai operaatioihin

 

Suomessa on pitkään ollut käsitys oman puolustuksen ”koskemattomuudesta” ja se on usein arkikeskustelussa liitetty surutta Suomen suvereniteettiin. Yhteistyö kaventaa aina tietyissä määrin omaa itsemääräämisoikeutta, sillä yhteistyössä pyritään konsensukseen. Siitäkin huolimatta että Suomen puolustuksen ”koskemattomuudesta” ollaan huolissaan, Suomi tekee jo valtavasti transatlanttista yhteistyötä, joka linjaa Suomen nykyistä puolustusjärjestelmää. Yhteistyöllä on tärkeämpi merkitys turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, kuin täydellisellä riippumattomuudella tai puolueettomuudella.

Suomen on myös tärkeää osallistua kriisitilanteissa muiden yhteistyö- tai liittomaiden puolustukseen, sillä muiden länsimaiden valtioiden suvereniteetilla on vaikutus myös Suomen geopoliittiseen asemaan ja suvereniteettiin.

Suomella olisi myös Naton sääntöjen mukaan oma päätösvalta siitä, missä määrin Suomi osallistuu rajojen ulkopuolella käytyyn sotilaalliseen toimintaan. Kuitenkin Suomelle osallistumisesta on hyötyä, kuten jo aikasemmin totesin. Yhteistyötä ei tehdä tyhjän takia.

Suomalaiset sotilaat ovat osallistuneet ulkomaisiin operaatioihin (esim. rauhanturvaoperaatiot) ja erilaisiin harjoituksiin (esim. Cold Response 2016). Myös Suomen maaperällä on pidetty kansainvälisiä harjotuksia, joissa pyritään ylläpitämään yhteistyötä (esim. Arrow 2016).

Mikä edes olisi sotilaallisen liittouman todellinen arvo, jos sotilaallisessa liittoumassa valtiot eivät keskenänsä osallistuisi yhteiseen puolustukseen?

 

2. ”Väärä viesti” itään

 

Vuonna 1995 Suomi liittyi Euroopan Unioniin ja on identifioitunut osaksi länsimaita. Ukrainan sodan kriisivaiheessa Suomi liittyi EU:n talouspakotteisiin Venäjää vastaan. Myös yllä kerrotut transatlanttiset linjaukset Suomen puolustuksessa kielivät ainoastaan Suomen länsimaista identifioitumista. Suomi on jo viestinyt Venäjälle olevansa Nato-maa.

 

3. Natosta ei ole Suomelle puolustuksellista hyötyä ja Suomi olisi vain maksumies

 

Natosta väitetään ettei siitä olisi Suomelle puolustuksellista hyötyä, koska Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa. Uskottava puolustus ehkäisee sotilaallisen uhan syntymisen tai kohdistumisen Suomeen. Kuuluminen sotilaalliseen liittoumaan lisää Suomen puolustuksen uskottavuutta ja vahvistaa Suomen puolustuksen länsimaista, sekä transatlanttista identiteettiä. Turvallisuus on ylläpitokysymys.

Natoon liittyminen vaatisi Suomelta tietyn taloudellisen osallistumisen ja resurssien panostuksen puolustukseen, mitä en kuitenkaan koe huonona asiana. Esimerkiksi materiaalihankinnoissa Suomi nojaa transatlanttiseen yhteistyöhön, joka on myös tärkeä poliittinen kysymys Suomen identifiointumiselle. Materiaalihankinta on tärkeä kysymys puolustuspoliittisessa keskustelussa etenkin tällä hetkellä. Suomelle ollaan etsimässä uusia hävittäjiä, kun nykyiset tulevat käyttöikänsä päähän 2030-luvulla.

Suomella on myös geopoliittinen asema, joka vaatii kansainvälistä yhteistyötä. Esimerkiksi Itämeri on Suomen yhteiskunnalle elintärkeä, sillä sen tukkeutuminen tarkottaisi yhteyksien lakkaamista Eurooppaan ja länteen. Suomen tulee turvautua kansainväliseen yhteistyöhön turvaamaan omaa geopoliittista asemaansa ja Euroopassa yhteistyötä edustaa Nato.  

 

Josefiina Kauppila

19-vuotias opiskelija, Turun yliopisto

Kokoomuksen kuntavaaliehdokas 2017 Turussa

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomen Nato-jäsenyyden esteenä on ainakin yksi iso kivi - Donald Trump

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, hyvinhän tuo on tähän mennessä sanojaan pyörtänyt jo kahden viikon aikana. Jos tätä menoa jatkuu, niin hän lähettää ensi töikseen USA:n joukkoja valtaamaan Itä-Ukrainan separatistialueet.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Josefiinalta napakkaa tekstiä. Harvoin näkee noin nuorelta näin teräviä kommetteja ulkoturvallisuusasiasta. Voi olla että Josesta kuullaan vielä..

Toimituksen poiminnat