Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

SYL ajamassa pakkojäsenyyden poistamista

Tänä viikonloppuna Suomen Ylioppilaskuntien Liitto, eli SYL on pitänyt liittokokouksensa. SYL on saanut liittokokouksessaan varmasti paljon aikaa, mutta erityisesti SYL:n linjaaminen feministiseksi järjestöksi on saanut monet iloitsemaan, osan pudistelemaan päätään.

 

Itse pidän jo lähtökohtaisesti tätä linjaa vääränä. Yliopistolaissa on määritelty jokaisen yliopisto-opiskelijan kuuluvan oman yliopistonsa ylioppilaskuntaan ja täten ylioppilaskuntien kattojärjestöön, SYL:iin. On käsittämätöntä että tutkintotavoitteellinen opiskelu yliopistossa vaatii kuulumisen aatteelliseen järjestöön, oli aate tai ideologia mikä tahansa. 

Monet ovat kuitenkin puolustelleet feminismin tarpeellisuutta mm. Donald Trumpin presidenttiydellä, sekä feminismin aiheuttamalla reaktiolla. Feminismi kuulemma oli oikeutettua siksi, että se aiheutti niin suuren vastareaktion. Tulisiko SYL:n seuraavassa liittokokouksessa julistautua täten rasistiseksi, jotta aiheuttaisivat mahdollisimman suuren vastareaktion? En ainakaan itse usko sellaiseen ajattelumalliin. Minulla on myös vakaa uskomus, ettei Donald Trumpin valinta varsinaisesti tule vaikuttamaan nyt jo ylioppilaskunnissa tehtävään tasa-arvotyöhön.

 

Ylioppilaskuntia on jo pitkään kritisoitu siitä, että ne keskittyvät ottamaan kantaa asioihin jotka eivät liity mitenkään objektiivisesti opiskelijoiden asioiden ajamiseen. Ylioppilaskunnat ovatkin nähty sopivina paikkoina missä broileri pääsee kypsymään; opetellaan käyttämään muiden rahaa, ennen kuin sitä sitten tehdään valtiotasolla. Ylioppilaskuntajäsenyydet ovat olleet suurennuslasin alla pelkästään myös siksi, että yliopistolain pakkojäsenyyden nähdään loukkaavan yhdistymisvapautta. Nyt etenkin kun SYL on alkanut edustamaan aatteellisia näkökantoja, yhdistymisvapauden rikkominen on ilmiselvää. Yliopistolaki ei kiellä myöskään aatteellista, poliittista tai ideologista sitoutumista. Yliopistolaki ei palvele ylioppilaita, sillä se ei pyri asettamaan heitä yhdenvertaiseen asemaan toisiinsa nähden ylioppilaskuntien poliittisen sitoutumattomuuden kautta. Jokaisella on oikeus kuulua, tai olla kuulumatta järjestöön joka edustaa jotain aatetta tai ideologiaa.

 

Kun SYL:sta tuli feministinen, SYL teki itselleen karhunpalveluksen. Feminismi ei edusta läheskään kaikille samaa kuin tasa-arvoajattelu, ei edes yliopistossa. SYL:n julistautuminen ristiriitaisen aatteen lipun alle nosti suuret vastareaktiot, mutta ne eivät pelanneet feminismin pussiin, vaan pakkojäsenyyden poistamisen puolesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Tämähän on kuin peiliin katsoisi, mutta ehkä hieman komeampi.

Niko Sillanpää

SYL ajaa siis naisten intressi- ja identiteettipolitiikkaa tästä lähin? En ymmärrä, että miksi, esim. Trump ei vaikuta Suomen yliopistomaailmaan ylipäätään millään tavalla. En myöskään ymmärrä, miksi naisten intressi- ja identiteettipolitiikkaa ei saisi vastustaa.

Toimituksen poiminnat