Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

A2: Pakolais-ilta olikin Pulttibois?

Ottamatta sen enempää tässä tekstissä kantaa itse pakolaiskeskusteluun tai maahanmuuttopolitiikkaan, tarkoitukseni on puuttua YLE:n harjoittamaan journalismiin.

Onko todellakin YLE:n tarkoitus tuottaa sirkushupia kansalle? Sen sijaan, että A2-ilta olisi millään tavalla avannut keskustelua, se lähes romutti pohjan koko keskustelukulttuurilta. Puheenvuoroja jaettiin erittäin epätasa-arvoisesti ja tiettyjä keskusteluaiheita pyrittiin vesittämään, esimerkiksi maahanmuuttajien osuutta rikostilastoissa.

Kuitenkin minussa eniten myötähäpeää herätti kohtaus, missä studioon oli tuotu turvapaikanhakijaperhe, jolle juontaja tarjoili puuroa. Mielessäni kävi onko tämä Pulttibois vai A2, kun tarkastelin tilannetta kokonaisuudessaan.

Hyppäsin hetkeksi mielessäni tarkastelemaan tilannetta perheen silmin ja totesin onko oikeasti hyvän journalismin tapaista tuoda televisioon paennut perhe, syöttää heille puuroa sillä Oulussa turvapaikanhakijat eivät sitä halunneet syödä. Koko perheen kasvoilta paistoi hämmennys ja epävarmuus. Kohtaus saattoi helposti olla jopa nöyryyttävää.

Suomi tarvitsee keskustelua, tutkimusta ja analysointia. Kenenkään ei tarvitse hämmästyneenä syödä puuroa koko kansan edessä oululaisten turvapaikanhakijoiden tähden.

/edit: Nopean kirjoituksen kirjoitusvirheitä korjataan sitä mukaan kun ne huomataan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

44Suosittele

44 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun on noin suuri studioyleisö puheenvuoroja on vaikeata jakaa tasapuolisesti. Tässä yleisluontoisessa tilaisuudessa rikostilastojen tarkempi analyysi ei olisi ollut paikallaan.
Minusta oli hyvä, että turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevät saivat tilaa selvittää millaista työtä tekevät ja millä ehdoilla turvapaikanhakijat elävät.
Puurokohtaus oli töppäys.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Mielestäni on ylipäätänsä hankalaa sijoittaa noin monta keskustelijaa ja sen jälkeen odottaa että illasta tulisi keskustelun osalta onnistunut.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Yle:n tekstisivulla: A2 Pakolais-illassa trolli kampanja.

Tekstisivulla sanotaan, että ei esiinnytty omalla nimellä. Olen kyllä ollut siinä luulossa, että on tietty keskustelijoiden nimet.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #6

Tässä puhutaan studion keskustelijoista. Trollit ovat internetissä. #2015

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #7

Kyllä Yle:n teksti TV sivulla nimenomaan sanotaan, että Pakolais-illassa oli trolli kaampanja. Sen voi jokainen katsoa Teksti TV:stä

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #9

Tässä puhuttiin twiittaajista jotka osallistuivat lähetykseen netissä käydyn keskustelun kautta. Studiossa olleista ihmisistä kukaan ei ollut trolli.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta siinä oli aika monipuolisista informaatiosisältöä.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Janina,

Minä olin mukana ja kadun sitä, että osallistuin siihen "hemmottelu showhin".
Pitkän työpäivän jälkeen ajoin Vaasasta sinne ja paluumatkalla monesti meinasin ajaa metsään tai ojaan väsymyksistä, mutta minua eniten harmittaa se, että kaikki tärkeät asiat jäi minulta sanomatta...

En enää ikinä mene tällaiseen lankaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #35

Niitä voi sanoa vaikka täällä Usarissa.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour Vastaus kommenttiin #37

Kirjoitan heti kun ennätän. Vielä tällä viikolla.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #35

Hienoa nähdä taas blogisti Farzad Usarin blogistaniassa!

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ennätimme mukaan vasta, kun puurokohtaus oli ohi. Muutoin juuti tuo mitä Margareta sanoo tuntui hyvälle. Monenlaisia ääniä ja monella tavalla esitettyä asiaa ja parempaa tai huonompaa suomenkieltäkin kuultiin. Totummeko siihen, että kieli ei täysin suju ja asiat eivät siksi tule aivan selviksi?

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Näissä keskustelutilaisuuksissa voitaisiin käyttää uusia menestelmiä, esim. sähköistä äänestämistä asioista jolloin tulisi esille studiossa olevien keskustelijoiden kannat ja mielipiteet. Myös muutenkin sähköisten viestimien käyttö voisi olla ratkaisu tähän keskusteluun, joka tuntuu olevan töksähtelevää ja kankeaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

No, eihän se ollut mitenkään tärkeätä tietää miten monta studiossa olijaa on mitäkin mieltä. Tässä tuotiin monelta kantilta asioita esille.
Parempi tökseähtelevä keskustelu kuin pelkkien peukutusten laskeminen.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #13

Miksi sitten studiossa on niin monta keskustelijaa jos siellä on osa hiljaa?

Yossi Smed Vastaus kommenttiin #5

Ei Janina Kulta se ole töksähtelevää, tai Media ammattilaisten puutetta, ohjelma oli HYVÄ, koska se ei ollut kieroutuneitten nuorkoomuslaitten käsinkirjoittama!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Puurokohtausta voi pitää myös viattomana kevennyksenä eikä roiskeitakaan tullut yrjönäkään, eikä se Oulun paskaruokakriitikko ollut päässyt vielä studioon Kuppilat kuntoon -ominaisuudessa.

Mutta töppäyskohtaus oli ainakin lopussa: "Olen suomalainen" laulettiin käsinkosketeltavassa euforiahengessä hauskana mutta ilmeisen yliampuvana tuputuskotouttamistemppuna. Turvapaikanhakijat velvoitettiin osallistumaan heille vieraalla kielellämme yhteislauluun, 80-luvun italiaisbiisin pohjalta tehtyyn uuskansanlauluun. En tarkoita yksin määritelmällistä ristiriitaa todetessani, että paikalla olleista ulkomaalaisista ei yhdestäkään tule koskaan suomalaista. Turvapaikan saaneelle maahanmuuttajalle mahdollisesti myönnettävä Suomen kansalaisuushan ei muuta ketään suomalaiseksi elinikänään: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204314-m...

Yossi Smed

Raiskausten TOTUUS on se valitettava tosiasia on että, ja nyt pitää laittaa ehkä, suurin osa raiskausten uhreista, valitettavasti, ovat maahanmuuttajien kotipiiristä. Siis Suomeen ei tule ( 80 000 ) nuorta mustasilmäistä raiskaajaa, vaan sotaa pakenevia siirtolaisia. ( Ehkäpä näin saataisiin suomalainen geeniperimä terveemmäksi )

Juhani Kahela

Ruusunpunaista piilottelua. Rikollisuudesta puhuminen on tosi tärkeää, koska enemmistön kannoissa rikokset näyttelevä merkittävää osaa. Jotain hämärää täytyy olla, jos rikollisuus on asia, josta tv:ssä ei saa keskustella.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #52

Korjaan. Kaikkien kannoissa rikollisuus näyttelee merkittävää osaa. Suvakeilla rikollisuudsta ei saa keskustella ja realisteilla kaikesta on keskusteltava täysin avoimesti mitään salaamatta, myös rikollisuudesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #54

Jos on sitä mieltä,että kaikesta voi keskustella eihän se tarkoita, että pitäisi rikollisuutta merkittävänä keskustelunaiheena.

Juhani Kahela Vastaus kommenttiin #55

Esimerkiksi sinulle rikollisuus on merkittävä asia, kun jaksat uhrata siihen energiaa. Merkityksettömälle asialle ei ylleensä tuhlata yhtään panosta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #58

Minä olen tuhlannut paljonkin aikaa asioille joita en pidä kovin merkityksellisenä. Mutta kyllä rikollisuus yleensä on minulle merkityksellistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

Kuvaton trolli, jolla ei ole yhtään omaa avausta nimillä "juhani kahela" tai "arikar" ei ainakaan ole kovin merkityksellinen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #60

En oikein tajua tuollaisten trollausten motiivejä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On mahdotonta sanoa oliko toimittajien roolitus ennalta sovittua, vai tulivatko ihan luonnostaan, mutta illan moderaattoreina toimineista naistoimittaja (jonka nimeä en muista) veti suorastaan liioitellun yksipuolista linjaa, kun taas Wali Hashi yritti ihan tosissaan kuulla kaikkia osapuolia.

Esimerkiksi, kun osallistujilta kysyttiin ketkä heistä ovat kokeneet uhkailua, niin kauas zoomatun studiokuvan mukaan kädet nousivat aika tasaisesti joka puolella. Tämän jälkeen naistoimittaja poimi kaksi samaa "puolta" keskustelussa edustanutta ja pyysi heitä tarkentamaan, jonka jälkeen yritti siirtyä seuraavaan aiheeseen. Wali Hashi keskeytti, ja alkoi kysellä Juho Eerolalta myös sen "toisen puolen" kokemuksia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta toimittajat kuitenkin hoitivat tämän todella vaativan juontotehtävän aika hyvin ja yhteistyö sujui. Jossain vaiheessa taas naistoimittaja keskeytti kun WH antoi liika tilaa joillekin maahanmuuttajille.

Käyttäjän JussiValo kuva
Jussi Valo

Ottaen huomioon YLE:n kanttiinin tarjonnan, Puuro tais olla aika luxusta!

Käyttäjän amgs kuva

Laitoin tämä kommentti jo muualle, mutta se sopii tännekin: Silloin kun puurokattila saapui, toimittaja leikkii kokiksi ja kyseli turvapaikanhakijaperheelta onko puuro hyyvä, vaihdoin kanavan. Minusta tuntui alentuvalta, että turvapaikanhakija joutuu vastailemaan niin sivuasiaan kuin puuron makuun. Mieheltä ja perheeltä ei kysyty vaikka mitä mieltä olette asianne käsittelystä ja sen ratkaisun odottamisesta. Samalla toinen toimittaja haluaa paneutua siihen kuinka vihasta päästään ja toinen sooloilee puuron kanssa! Toiseksi se yrittäjä, joka vastustaa maahanmuuttoa sai melkein jokaisella hetkellä puheenvuoroa ja samalla siellä istui ihmisiä, jotka tunnin aikana eivät puhuneet mitään.

Ohjelmassa myönteistä oli se, että kaikenlaisia ihmisiä tulivat samalla hetkellä silmiimme eteen ja koittivat "keskustella". Pidin myös Punkalaitumella asuvasta perheestä. He puhuivat suomea ja olivat hyvin myönteisiä.

Muuten, kiitos Janina, että tartuit aiheeseen!

Jos joku meistä olisi ollut samassa tilanteessa kuin juontajat, tuskin olisimme pystyneet parempaan ilman koordinaatioita ja harjoittelua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tuollaiseen keskusteluohjelmaan johon on koottu laaja studioyleisö ei olekaan tarkoitus, että kaikki olisivat äänessä, siinä on ikäänkuin varalta enemmän ihmisiä kuin mahtuu puheenvuoroja.

Marko Parkkola

Taattua Ylenantoa. Varastavat veroni ja tuottavat ohjelmia joita en katso. Saisinpa minäkin verotusoikeuden, niin pyörittäisin kikkelinkuvia 24/7 telkkarissa. Se olisi varmasti viihdyttävämpää.

Käyttäjän TimoKaurala kuva
Timo Kaurala

Hyviä huomioita kirjoittajalta.Valtamedia ja YLE erityisesti menee koko ajan humanistinen kulma edellä vaikka kansan enemmistö valittaa haitasta mitä tämä invaasio aiheuttaa meidän taloudellemme ja sitä kautta kansalaisiin.
Tämä toimintamalli on ihan kirjattuna YLE:n toimintaperiaatteisiin. YLE-lain viides pykälä:

"tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille"

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/01/05/ylen-toimi...

Eero Pekonen

Yle tekee ohjelmiaan yleisradiolain 7 pykälän 5-kohdan säätämässä tarkoituksessa. Kyse on lain tarkoittamasta suvaitsevaisuuskasvatuksesta, ei tasapuolisuudesta eikä totuuteen pyrkimisestä.

Juha Hämäläinen

Kiitos Eero. Sinä sytytit valon ja minä seurasin sitä!

YLE on Globalismin orja, mutta kuka myi YLEn orjaksi ?

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/10/08/yle-...

Käyttäjän LeoLppnen kuva
Leo Löppönen

Janina sen sanoi! Ihan tuli mieleen minullakin että onneksi uutiset katkaisivat tämän ala-arvoisesti tehdyn ohjelman. 2 juontajaa, jotka molemmat epäonnistuivat tehtävässään totaalisesti. Naispuolinen kenties enemmän. Asia olisi kyllä kovastikin kiinnostanut mutta aika nopeasti loppui mielenkiinto ja toista jaksoa en edes ajatellutkaan katsoa vaikka ko. asian kanssa olen ollut tekemisissä jo -90 luvun Irakin kiintiöpakolaisista lähtien SPR:n ystäväperhetoiminnassa.
Kiitos Janina Kauppila että otit asian esille! Eiköhän Suomi-viihde tästä osin voisi jo loppua ja keskityttäisiin toimittajienkin parissa tuomaan ASIALLISTA ohjelmaa aiheen suhteen, kiitos!

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Etenkin se syyrialaisen perheen kohtelu herätti minussa melkoista myötähäpeää. Jotenkin tuli sellainen tunne, että heitä esiteltiin kuin sirkuseläimiä, etenkin kun lyötiin puurolautanen käteen ja käskettiin vielä vilkuttamaan iloisesti kameralle.

Muutenkin hämmästytti että miten turvapaikanhakijoita holhottiin aivan liikaa, ikäänkuin nämä eivät olisi aikuisia ihmisiä vaan pikkulapsia, jotka eivät ymmärrä yhtään mitään modernista maailmasta. Ei Syyriassa ja Irakissa eletä millään kivikaudella, maat olivat ennen sotia Lähi-idän rikkaimpia ja kehittyneimpiä alueita, joissa kyllä tiedetään mikä on sähköhella.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielestäni Antti Karvolan kommetti osuu erittäin syvälle siihen, mistä tässä koko hyytävässä pelleilyssä on kysymys. Lukekaa Antin kommentti pari kertaa uudestaan ja antakaa aivoillenne vihdoinkin mahdollisuus jonkinkaltaiselle akateemiselle pohdinnalle. Sitten kysykää YLE:ltä: Miksi?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Helloja on monenlaisia, on asiallista neuvoa kodinkoneiden toimintaa. Itsekin joutuu opettelemaan jokaista pesukonetta ja mikroa erikseen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ohjelmahan oli aivan hirvittävän epäonnistunut. Naispuolinen juontaja on aiemmin kunnostautunut omituisena pöhinätoimittajana:

http://jpvuorela.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Varmaan hänen tehtäväkseen on annettu juuri alustajan tapaisten nuorkokoomuslaisten houkuttelu Ylen ääreen. Oikeastaan hyvä, ettei ihan mikä tahansa skeida kokoomusnuorillekaan kelpaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole nähnyt yhtään tuolla formulla tehtyä onnistunutta ohjelmaa. Juontajat ovat melko mahdottoman tehtävän edessä.
Mutta mielestäni siinä tuli kuitenkin aika hyvin esille työ jota tehdään vastaanottokeskuksissa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Rai unossa näkee vastaavanlaisia. Jotenkin sähköisempi tunnelma kuin täällä, ei niin järjestäytynyttä kuin mihin olemme tottuneet. Tämä opetti meille uutta myös tavassa keskustella ja luoda ohjelmaa. Tarkkoja käsikirjoituksia tällaisella ohjelmalla ei voi olla, spontaanius toi omat mausteensa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Päivän keskisuomalaisessa kerroottiin että lomareissugöteborgiin on omalla vastulla ja varoitettiin asuinalueista joilla ei kannata liikkua. Lehdessä myös kerrottiin ruotsin pakolaisten alkaneen muodostaa jo huume ja rikollisjengejä. Sanomalehti on muutenkin haronut muuta valtamediaa vastaan pääuutisissaan sillä se on mm kertonut ruotsin aikovan luopua sairauspäivän karenssista.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Mielenkiintoinen kommentti Daniel. KSML on tiettävästi ollut pidempään jonkinkaltaisessa identiteettikriisissä. Maakunnan ehdoton ykkösmedia on vaipunut viime vuosina pahoin. Piskuiset kilpailijat vievät potin. Voisi kuvitella, että analyysejä on tehty asiantilan korjaamiseksi.

Josko siellä olisi herätty ja alettu hyödyntämään muun median jättämää aukkoa: Totuudella voi nykyään rahastaa paremmin, kuin mainostuloilla.

Pääkaupunkiseudullakin kannattanee kohta tilata KSML, jotta tietää missä oikeasti mennään?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Just joo, tähän astihan suomalaiset ovat matkailleet suuriin kaupunkeihin jonkun muun vastuulla kuin omallaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

#38 Paperilehteen on aika haastava linkata mutta eiköhän juttu löydy keskisuomalaisen sähköversiona tosin suppeammassa muodossa.

Elias Määttänen

Löytyykö linkkiä tähän Keskisuomalaiseen?

Sari Haapala

Savon Sanomat näyttää siirtyneen samalle totuuden mukaiselle linjalle, Karjalainen vielä koittaa viimeiseen asti kaiken maahanmuuton samaan akseliin rinnastaen toitottaa sen rikastavaa vaikutusta laput silmillä.

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/ulkomaat/maahan...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jännää tämä maakuntalehtien erikoistuminen totuudessa ja puolueettomana pysymiseen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saamani virallisen tiedon mukaan ohjelma oli loistava ja tasapuolinen, mutta se on joutunut masinoidun trollikampanjan, eli lukuisten väärien mielipiteiden kohteeksi.
Vapaan tiedonvälityksen turvaamiseksi hallitus on puuhaamassa lakia, joka kieltää väärät mielipiteet ja Ylen arvostelun.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen

Toivottavasti oli viimeinen A2-teemailta. Kaikki ovat olleet aika lailla kamalaa katsottavaa, mutta tämä veti pohjat. Mitään uutta tai mielenkiintoista ei ohjelmassa kukaan saanut sanottua ja jos joku yritti, varastivat juontajat shown.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei ole mitään positiivista sanottavaa A2-teemailloista, mitä olen niitä aiemmin katsonut. Eilisen jätin kiitollisuudella verenpainettani silmälläpitäen väliin.

Mikä ihme on tämä teemailtojen funktio ?

Paha mieli kaikille sen katsojille, vai ?

Elias Määttänen

Shownpa tosiaan.

Minulle tuli mieleen kansankoulunaikainen kökkö joulujuhlanäytelmä, jossa ihana lapsi ja komeita urhoja. Joulupuuroakin syötiin ja laulu laulettiin.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Pulttibois oli aikanaan huumoria. Tuo puuroepisodi oli jotain vähemmän hauskaa enkä ymmärrä mitä sillä yritettiin tavoitella.

Käyttäjän JuhaniLempiinen kuva
Juhani Lempiäinen

Huoli sähköhellan käytöstä oli todella oikein. Vuokranantajana ainoa kerta kun olen vuokravakuuden pidättänyt oli vuokralaiseni työntekijä arabi joka oli paistanut lihaa useasti sähköuunissa pelkästään ritilällä. Olipas putsaamista! Päivä siinä meni putsatessa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Et sitten ollut neuvonut häntä. Kaikki tulijat eivät ole koskaan edes nukkuneet sängyssä. On syytä neuvoa. Tuskin osaisimme itsekään kaikkialla toimia siten kuin muussa kulttuurissa toimitaan. Virheitä tulee, jos neuvot puuttuvat.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ohjelman sisältö ei todellakaan vastannut otsikkoa. Lähes koko kaksituntinen käytettiin kotouttamisen mietintään ja sen keinojen etsintään. Lähtökohtana siis oli, että maahan tulee uutta väkeä, joka tarvitsee yhteiskunnallisen "sisäänajon".

Kati Leskinen hosui ja höpötti juontajana niin, että keskustelu ei vahingossakaan päässyt vakavoitumaan. Toisaalta mukana oli vain välttävästi suomea osaavia henkilöitä, jotka eivät kyenneet tuomaan ajatuksiaan riittävän selvästi julki. Fiksu tv-esiintyminen on erittäin vaativa tehtävä, jossa on vaikeaa onnistua puolittaisella kielitaidolla. Pahoittelen tätä maahanmuuttajien puolesta, koska äly ja suomenkielisyys eivät todellakaan ole yksi ja sama asia.

Pariin otteesseen keskusteluun yritettiin tuoda aiheeksi maahanmuuton aiheuttamat kustannukset, mutta niitä koskevista puheenvuoroista ei ilmeisesti haluttu mielipiteitä vaihdettavan. Sinänsä taitavaa journalistista ohjailua, mistä onnitteluni!

Mieleeni jäi keskustelusta muistutus, jonka mukaan maahanmuuttavat turvapaikanhakijat ovat yksilöitä erilaisine taustoineen, taitoineen ja mahdollisuuksineen. Epäilemättä niin on, mutta ei kai yhteiskunnalta sen perusteella vaadita kullekin tulijalle erikseen räätälöityä suomalaistamisohjelmaa? Sehän tuhatkertaistaisi nuo (vaietut) kustannukset.

Reino Jalas

Minun silmääni tuota rivissä seisonutta syyrialaista perhettä ei sinällään nolattu, tai ei pystytty nolaamaan. Hehän nousivat pikkutytön päätä silittäneen perheenisän johdolla shown sankareiksi. Heille ei oikeasti syötetty puuroa, eikä saatu edes tyrkättyä lautastakaan kouraan.

Perhe sinällään pysyi pidättyväisenä ja coolina koko ajan. Eivät kuitenkaan olleet nyrpeitä tai vastentahtoisia. Katsoivat vain sivusta ja antoivat heiluvien isäntien ihan rauhassa munata itsensä, telkkarikameroiden edessä.

Pääosassa kohtausta oli kokinhattu päässä esiintyvä somalitaustainen Wali Hashi, joka on tullut 17 v. ikäisenä Suomeen. Sketsin toinen kaljupäinen mamumies toimi syyriankielen tulkkina. Näiden kahden varaan oli show rakennettu. Mutta kuka teki vitsikkään puuronkeiton kökkösketsin käsikirjoituksen?

Oliko idea Walilta peräisin vai oliko puuronmaistelun teksti YLE:n omaa tuotantoa? Samalla tavalla kuin kassamenestys, Musta Mannerheim elokuvakin? Tekijät, Wali ja YLE:n rohkeasti esille nyt vaan, kansalta vuolaita kehuja kuuntelemaan, kivasta komediastanne.

Noloin hahmo oli kokkiasussa yli-innokkaana suomen-sopeutujana heilunut isokokoinen Wali Hashi. Kyllä hyvää tarkoittava somali voi rasistisesti mokata näissä maahanmuuttoasioissa vähintään ihan yhtä räikeästi kuin hyvää tarkoittava suomalainenkin. Sen asian Wali ainakin todisti.

---
Tervetuloa vaan, mr Hashi, nolostelemaan ja myötähäpeämään, yhdessä muiden suomalaisten kanssa. Leppoisaksi tarkoitettu puurolla hupailu ei nyt tällä kertaa ihan mennyt perille. Ehkä ensi kerralla menee jo paremmin.

Yossi Smed

Taas on Suomen kirkkain älylahja ja tulevaisuuden ihmiset lähteneet puolustamaan Pyhää Suomi Neitsyttä! Voi, kun se rauhittaapi mieltä, nukkua saan, Nuorkokoomus ain vartiossa seisoo!

Käyttäjän RistoNikander kuva
Risto Nikander

Onkohan Eerolakin hiukan alkanut varoa sanojaan. Eerola varmasti tietää, kun rikollisuudesta puhutaan, että raiskaustilastot ovat karmeaa luettavaa. Suhde 1 : 17. Ei siinä selitykset auta. 1 : 5kin olisi karmea.
Mutta ainakin ihmissalakuljetukset ovat lisääntyneet kaiketi potenssissa 3 - 4 viime vuodesta. MaMut hallitsevat tämän alan vielä suvereenimmin.
Verratkaapa:
Vanhusten hoidosta vähennetään vs. Mamuihin lisätään, (ilman rajaa)
Lapsisairaalaa suomalaislapsille, ei varaa vs. 1 hukkunut pakolaislapsi oli maailman sensaatio.
Koulutuksesta nipistetään vs. pakolaislapsille koulutus järjestettävä viikossa
Ihan kuten MOT:issa maanantaina, talousrikollisuus sallittua vs. vastaavat miljoonat sosiaaliturvasta pois
Lista on loputon ja aina samaan suuntaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kukahan sitä YLE:ä vetikään nykyään...joko kellot voisi soida,että tämä kaiken farssittaminen tehdään tahallaan.

Elias Määttänen

En arvosta Ylen ohjelmia, varsinkin maahanmuuttoon liittyvät ohjelmat ovat lähes aina pohjanoteerauksia.
Tässäkin kotouttamisillassa vain jaariteltiin itsestäänselvyyksiä, vain sotalapset, evakot ja suomalaisten amerikkaan muutto jäi puuttumaan.

Minä olisi halunnut kuulla:
Miten on mahdollista on, että suojelun ja vainon tarpeessa oleville tarkoitettua ja luotua turvapaikanhakujärjestelmää on niin helppo käyttää hyväksi eli käyttää sitä siirtolaisuuden väylänä, mihin sitä ei ole tarkoitettu? Tämä aiheuttaa ihan oikeutetusti närää ihmisisissä.

Mitä tämä maksaa ja kuka maksaa? Ruotsissa on herätty keskustelemaan parhaillaan yksityisestä turvapaikka- ja vastaanottobisneksestä. Joku tekee sillä rahaa, ei tässä ole kyse pelkästään pyyteettömästä auttamisenhalusta. Ja sama ilmiö on tulossa Suomeen.
On täysin mahdotonta käsittää, että kun kaikesta muusta Suomessa leikataan, niin turvapaikkabisnekseen pannaan vaan lisää valtion velkarahaa. Eikö tämmöinen auttamisjärjestelmä, jossa rahaa tuhlataan perusteettomasti turvapaikaa hakevien majoittamiseen ja paluulentoihin jne. ole aikansa elänyt? Kaikki haluaa auttaa oikeasti apua tarvitsevia, mutta auttamistavasta ollaan eri mieltä.

Jos seuraat muutakin kuin Suomen lehdistöä, niin jokainen päivä on uutisia tappeluista ym vastaanottokeskuksissa ja myös erilaisista turvapaikanhakijoiden häiriökäyttätymisistä myös vastaanottokeskusten ulkopuolella. Se ei poisselittämällä ja vaikenemalla mihinkään häviä. Ihmisten pelko ja turvattomuuden tunteen lisääntyminen vastaanottokeskusten lisääntymisen myötä ja koko hallitsemattoman maahanmuuttopolitiikan takia on tosiasia. Ja kun tähän lisätään ylilönnit nykyistä turvapaikkapolitiikkaa vastustavien puolelta niin yhteiskuntarauha on mennyttä. Koko tilanne ruokkii ääriliikkeiden yhteenottoja.

Ja vielä yksi kysymys, joka kiinnostaa ihmisiä: Miksi Shengen- Dublin sopimuksia ei noudateta? Ja kuka organisoi ja auttaa Malmossa ja Tukholmassa Ruotsiin laittomasti tulevia ja siellä laittomasti olevia lähinnä irakilaisia Suomeen?

Ihmisten pelkoa turvattomuuden tunteen lisääntymistä käsiteltiin ohjelmassa, mutta vain lähinnä toimittajan oman mielipiteen näkökulmasta?
Muihin kysymyksiin olisin halunnut kuulla ohjelmassa vastauksia.

Tässä olisi Uuden Suomen toimittajille uutisvinkki: menkää Tukholmaan tai Malmoon rautatieasemalle seuraamaan mitä siellä tapahtuu, kuka auttaa tulijoita Suomeen? Tehkää perusteellinen objektiivinen juttu asiasta, niin ei tarvitsisi tiedonhaluisten ihmisten kaikken maailman nettilehdistä ja keskustelupalstojen jutuista miettiä onko ne totta vai ei.

Timo Laine

Jos olisi halunut vielä vähän enemmän loukata ihmisarvoa ,olisi toimittaja voinut rasismipäissään pukea yleisölle ketjut käsiin ja kaulaan, sekä tarjoilla kanaa ja vesimeloneja. Yritys ratsastaa mustalla osui nyt aika rankasti omaan nilkkaan ja omasta puolestani suomalaisena pyydän anteeksi toimittajan epäammattimaista ja rasistista käytöstä.

Sari Haapala

Tosiaan aikamoinen Pulttibois, jos tämä pitää paikkansa, kuten videon perusteella vaikuttaa:

"http://areena.yle.fi/1-2449148

"MISSÄS SUN ÄITIS ON?"

NÄIN MEITÄ KUSETETAAN!

Ylen A2-pakolais-illan toisella tunnilla nähty perhe oli tekaistu!! Juontajan kuiskaus mikrofoniin paljastaa huijauksen! Parhaan käsityksen saatte katsomalla videon ajatuksen kanssa itse, mutta alla vielä videon tapahtumat aikajärjestyksessä:

02:05 Klippi toimittajasta, joka toivottelee "syyrialaisen" "perheen" tervetulleeksi Suomeen. Autosta ahtautuu ulos mummo, tyttölapsi, äiti, isä ja kaksi poikaa.
02:45 Tyttö istuu klipissä "äitinsä" vieressä sohvalla asunnossa, johon toimittaja on heidät juuri ohjannut
03:18 Toimittaja menee tapaamaan pakolaisia aamulla heidän asunnolleen. Tässä klipissä tyttölasta ei näytetä. Oletettavasti hän ei ollut heräilemässä samasta osoitteesta.
03:19 Tyttö on otettu mukaan kauppaan, toimittajan esitellessä vihanneksia matuille. Perhe käy myös rekisteröitymässä sekä shoppailemassa lihakaupassa, jonne arabiäijä (oletettu isä) kuljettaa tyttölasta käsipuolessaan
05:33 "Perhe" istuu pakolais-illan livelähetyksessä. Tyttö on istutettu vanhan muslimimiehen syliin.
06:27 Toimittaja kysyy tulkin välityksellä perheen isältä, mitä sanoja nämä ovat jo oppineet. Isä vastaa "Mita kulu? Sama sama." Toimittajan vitsaillessa vastaukselle tyttölapsi ilmeistä päätellen selvästi ymmärtää toimittajan käyttämää suomen kieltä.
07:02 Toimittajan kysyessä tytön oppimia sanoja hän vastaa "Kiitos" sen verran sujuvalla suomen kielellä muiden perheenjäsenten vastauksiin verrattuna, että hälytyskellot alkavat viimeistään soida.
08:30 Tyttö on vääntelehtinyt jo hyvän tovin turhautuneena vanhan matumiehen sylissä, kunnes kääntyy katsomaan ja osoittelemaan yleisöön huomatessaan siellä oikean äitinsä!!!
09:15 Tyttö katselee yleisöön yhä tiiviimmin ja koettaa kiemurella irti matun otteesta. Kuiskii myös jotain miehen korvaan.
09:54 Toimittaja lähtee taluttamaan tyttöä täysin päinvastaiseen suuntaan, kuin minne muu perhe menee!
09:55 Toimittaja kuiskaa tytölle suomeksi MISSÄ SUN ÄITI ON, kuljettaessaan tätä kohti sitä suuntaa, jonne tyttö oli aiemmin vääntelehtiessään kovasti osoitellut. Tätä kysymystä olisi tuskin tarvinnut esittää, mikäli livelähetyksessä esitellyn perheen äiti, olisi ollut tämän tyttölapsen vanhempi.

Herää vain kysymys: Miksi Ylen pitää kusettaa tämmöisessäkin??? Ja kuuluivatko lähetyksessä esitellyt muutkaan matut tähän mielikuvitusperheeseen? Oliko perhe ylipäänsä Syyriasta?

Spekuloin syillä. Sopivalla perherakenteella varustettuja laittomia pakolaisia ei ehkä löytynyt. Ehkä ylimääräinen nuori tyttölapsi piti sepittää tarinaan kahden jo varttuneemman pojan lisäksi, koska muuten perheen äidin ilmoitus halukkuudesta "työskennellä" ainoastaan kotiäitinä olisi realistien näkökulmasta kuulostanut vieläkin vaikeammin hyväksyttävältä. Keksiikö joku muu varteenotettavampia syitä Ylen tarinankerronnalle?"

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Pätkä saattaa hävitä Areenasta teknisen vian vuoksi. Sen vuoksi joku on laittanut sen youtubeen tuon perheen hajoamiskohdan:

https://www.youtube.com/watch?v=wUB0zehZHj8

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

En voi sanoa kuulevani kuiskauksesta noita sanoja, mutta toden totta: jos tyttö kuului perheeseen, miksi hänet saateltiin toisaalle heti haastattelutuokion päätyttyä? Suoraa lähetystä katsellessani en kiinnittänyt lainkaan huomiota tuohon kriittiseen hetkeen, joten kiitänpä tässä yhteydessä asian esiin nostaneita puheenvuorolaisia!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #69

Tulen käsittelemään tuon audioraidan kun ehdin.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #71

Näyttää herättäneen keskustelua ja selittelyä, mutta selkeä vastaus Yleltä vielä uupuu:

https://www.facebook.com/ajankohtainenkakkonen/pos...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #72
Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #73

Jos tyttö ei osaa Suomea, miten hän voi ymmärtää kysymyksen "missä sun äiti on?"

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #75

Ei nyt syytetä perhettä siitä, että juontaja on sekaisin. Kuten ilmeisesti on.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #79

Jsep, olisi ehkä kannattanut kysyä "where yours mam is?

Marko Parkkola

Huomasin saman tänä aamuna. Nauhalta kuuluu selvästi "missä sun äitis on" kun tyttöä viedään kohti yleisä muun "perheen" poistuessa takakautta. Ylen propaganda on oksettaavaa, eivätkä he edes maksa takaisin minulta varastamiaan veroja.

Reino Jalas

Pikkutyttö tosiaan ymmärtää suomeksi kuiskatun kysymyksen "Missä sun äiti on?"
Sen lisäksi lavastettu tytär ainoana osaa myös englantia. Bussista ulos tultaessa tomittaja kysyy "Are you tired?", johon tyttö nyökyttelee vastaukseksi.

Miksi YLE:ltä tällainen jenkkimallinen tilanteen täyslavastaminen suomalaisille katsojille? Perheen isoäitiä ei saatu sopimaan YLE-ohjelmaan mukaan. Katsoja näkisi liian helpolla että tuollainen eläkeikäinen rouva on takuuvarmasti pelkkiä kustannuksia Suomelle.

Laittakaas nyt joku tiedotusväline YLE:ä hiukan lujille, että mihin tällä kaikella oikein pyrittiin?

Eikö rikkinäisistä pakolaisista muuten saa riittävän kiinnostavaa ja vetoavaa ohjelmaa aikaiseksi? Siksi pitää TV-ruutuun lavastaa ja kuorruttaa sekavat kappaleet yhteen.

YLE koosti heistä katsojien silmään tutun näköisen, työikäisen, onnellisen, isä-äiti-kolme-lasta -mallisen ydinperheen.

Käyttäjän ArtoLuukkainen1 kuva
Arto Luukkainen

Keskustelun pohjaksi tämän pulttibois-keskustelun parhaat palat YouTubessa:

https://youtu.be/JFl6Wgv7Rjs

"Puheenvuoroja jaettiin erittäin epätasa-arvoisesti"

Tämä pilasi illan täydellisesti. Samat olivat äänessä uudelleen ja uudelleen.

Toimituksen poiminnat