Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Vanhemmat, tiedättekö Instagramista?

  • Nämä kommentit ovat edelleen kaikkien nähtävissä nuoren tytön profiilissa.
    Nämä kommentit ovat edelleen kaikkien nähtävissä nuoren tytön profiilissa.

Instagram on Facebookin, eli tuttavammin naamakirjan omistuksessa oleva kuvien jakopalvelu ja sosiaalinen media. Instagramin perusidea on päivityksissä, jotka sisältävät kuvan. Instagram on erittäin suosittu nuorison keskuudessa, mutta suosio suomalaisten aikuisten käytössä on selvästi pienempi kuin esimerkiksi Facebookilla.

 

Sen vuoksi, että Instagram omaa vasta pienen määrän lapsien vanhimpia käyttäjinä, on räjähtänyt kiusaamispommi. Olen nähnyt useita profiileja, joiden kuvien alle on kasautunut useita kymmeniä kommentteja joissa kuvassa esiintyvää henkilöä haukutaan rumaksi, huoraksi tai muuksi vastaavaksi. Hälyyttävintä on se, että kommentoijat sekä kommenttien kohteina olevat ovat syntyneet lähes poikkeuksetta aina 2000-luvun alussa.

 

Heräsin ilmiöön, kun minua alkoi seuraamaan vuosia nuorempi tyttö. Lähes jokaisessa tytön kuvassa on porukka saman ikäluokan ihmisiä haukkumassa tyttöä ja hänen kuviaa. Yksi kommentoijista oli minuakin vanhempi, josta olin täysin äimistynyt. Olen lähes viikon ajan käynyt päivittäin tarkistamassa tytön profiilin, jotta voin ilmiantaa kommentoijat ja käydä muistuttamassa ettei heillä ole oikeutta loukata kuvissa esiintyvää tyttöä, jonka kuvat ovat varsin tavanomaisia eivätkä poikkea valtavirrasta. Kun kysyin huomattavasti nuoremmalta veljeltäni, mikä on homman nimi, hän vastasi: ”toihan on ihan normaalia insta-kiusaamista”.

 

Siksi nyt pyydän kaikkia vanhempia siirtämään hetkeksi katseensa Instagramiin. Vaikka ei uskoisikaan oman lapsensa kiusaavan tai tulleen kiusatuksi, on Instagramissa helppoa lähteä joukon mukaan. Vanhempien tulee myös olla tarkkoja ikärajojen kanssa, sillä Instagramissa ikäraja on 13 vuotta, eikä suinkaan turhaan. Kyse ei ole myöskään yksittäisistä tapauksista, vaan kyseessä on varsin laajalle edennyt ilmiö.

 

Toivon että tämä kirjoitus saisi näkyvyyttä ihan vain sen takia, jotta jokainen vanhempi voisi olla tietoinen tästä varsin tuntemattomasta ilmiöstä. Tiedän myös ettei kirjoitus vastaa tavanomaista puheenvuoroa, mutta toivon teidän silti hyväksyvän tämän kyseisellä julkaisualustalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Janina hyvä.

Facebookin tai instagramiin liittyminen on vapaaehtoista. Sinne ei ole minkäänlaista pakkoa laittaa yhtään kuvaa tai viestiä, ellei halua, vasitenkaan omasta naamastaan.

Jokainen kuvansa em. palveluihin liittävän tai henkilökohtaisia tietojaan antavan tulee ymmärtää myös tekonsa seuraukset, eli sen, että nettikiusaajia saattaa ilmaantua.

Syystä tai toisesta erilaisten internettiin nivoutuvien palveluiden käyttö edellyttää nykyisin profiilia jossain some-palvelussa. Hyvänä esimerkkinä Uuden Suomen blogit. Pitää olla profiili Googlessa, Facebookissa tms.

En ymmärrä mitä tällä haetaan, ellei kysymys ole siitä, että em. palvelut maksavat sivuston ylläpitäjälle royalteja kirjautujista.

Tämä siis aasinsiltana siihen epäkohtaan, että netin käyttäjiä yritetään puoliväkisin sitouttaa näihin internetin omistajiin eli Googleen tai Facebookiin.

Nuoret ovat jo lähteneet leikkiin mukaan ja osa heistä maksaa mainitsemaasi hintaa tästä hyvästä.

Mitä vähemmän tietojaan netissä jakaa, sen rauhallisempaa elämää saa viettää.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Kyse on varhaisteineistä, eli lähes lapsista.

Käyttäjän EemilWallin kuva
Eemil Wallin

Juha-Pekka:

Nykypäivänä sosiaalisen median kuluttaminen nuorena on tärkeää teinin kehitykselle, sillä hän pystyy olemaan yhteydessä kavereihinsa silloinkin, kun hän ei fyysisesti ole läsnä. Jo ennen 2000-lukua teineillä oli metodeja tähän: SMS, IRC, ASL-messenger, myöhemmin vielä Windows Live Messenger; mese.

Kiusaaminen ilmiönä on evoluutiopsykologinen ilmiö - jos en nyt väärässä ole - ja ilmenee sosiaalisessa toiminnassa. Nykyajan kasvatus on kuitenkin vielä siinnä uskossa, että kiusaaminen on fyysistä ja/tai fyysisen läsnäolon vaativa juttu, ja on siksi ongelma, sillä sivistyneessä ja hyvässä yhteiskunnassa kasvatuksen ja vanhemman roolin tulisi tehdä internetistä vähintääkin yhtä yleinen kiusaamisen areena kuin arkielämästä.

Laura Keva

Vanhemmilla on kuitenkin vastuu lastensa tekemisestä!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tavallaan hyvä pointti, mutta ongelma on vähän sama kuin jos sanoisit, että jos kotipihalla joutuu kiusatuksi, sinne meneminen on vapaaehtoista, joten ei ongelmaa. Tänä päivänä sosiaaliset mediat ovat nuorten kokoontumisnurkkia siinä missä fyysisetkin nurkat ja pois jääminen merkitsee sosiaalista eristymistä. Juuri siihen kiusaajat itse asiassa usein pyrkivät – savustamaan ulos piireistä.

Tärkeimpänä sääntönä on, että käyttäytymissääntöjen pitäisi olla samat riippumatta missä liikutaan. Reaali- ja virtuaalimaailmojen sovittaminen toisiinsa voi usein olla hankalaa niin nuorille kuin aikuisillekin ja usein virtuaalimaailmassa tehdään paljon sellaista mitä muuten ehkä ei, vaikka vaikutus on kuitenkin sama. Ja sikäli kun tiedämme, että "Internet ei unohda", nettitokaisut voivat jäädä kiusaamaan aivan eri mittakaavassa kuin tuuleen häviävä huuto. Verkossa pitää oppia aikuisten tavoille varhaisemmin.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

No ei se nyt vähän sama ole, kotipiha on kuitenkin fyysinen olemassa oleva paikka jonka läpi on aivan pakko kulkea päästäkseen yhtään minnekään. Instagramin voi sulkea ihan koska vain ja olla menemättä sinne enää ikinä.

Eihän se fiksua ole kiusata ketään instagramissa, mutta hei, maailmassa on aika todella paljon ihmisiä jotka eivät ole fiksuja. Heitä on aina ollut ja heitä tulee aina olemaan, sille me emme voi mitään, vaikka kuinka yrittäisimme.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #10

Pointtini nyt oli, että sitä ei voi sulkea jos haluaa pysyä kaveripiireissä mukana. Kaveripiireistä ja sosiaalisista yhteyksistä lähteminen olisi useimmille nuorille aika suuri asia elämässä.

Ja nimenomaisesti kiusaaminen on usein sitä, että halutaan sulkea joku jostain porukasta ulos.

Marja Kaarento

Kiusaaminen ei ole koskaan hyväksyttävää, tapahtui se sitten kotipihalla, koulussa tai netissä.

Jašna Mieskoski

Tämä sama ilmiö vaihtelee "muoti palvelun" mukaan.
Minun teiniaikani se oli mese ja irc-galleria.
Nyt se on "ig", hyvä puoli on se että monet nuoret tajuavat suojata profiiliaan edes sen verran että heitä pääsee seuraamaan vain laittamalla pyynnön, eli profiili on ns. yksityinen. Harmiksi suurin osa kiusaajista on tuttuja. Tähän ei aina vanhemmatkaan osaa puuttua vaikka somen palvelut olisivatkin tuttuja. Kouluilla on isovastuu tässä myöskin mediakasvattajana, monet opettajat vaan eivät ehkä "uskalla" tai tiedä miten tähän puututaan kun se ei nimenomaan ole sitä face to face kiusaamista välitunnilla. Mutta esim jo tämän tekstin jakaminen saattaa saada yhden vanhemman, opettajan tai teinin tajuamaan/miettimään hetken, joten kiitos hyvästä teksistä :)

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Se on totta, että nettikiusaaminen liikkuu ajan trendin mukana. Tämä kirjoitus on juurikin tarkoitettu kertomaan, mikä on tämä uusin paikka tälle. "Silloin kun minä olin nuori", kiusaaminen tapahtui Facebookissa ja puhun täysin totta. Ajat ovat ehtineet muuttua muutaman vuoden aikana.

Vuokko Kangas

Kiitokset muistutuksesta! Minulla on monta alaikäistä seurattavana, enkä koskaan ole törmännyt nimittelyviesteihin, ainoastaan yltiökehuviin. Mutta lähdenpä taas tarkastuskierrokselle!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Ps. Anteeksi kirjoitusvihreistä ja kielioppista, ollut kiireinen päivä joka näkyy tekstissäkin.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Älä suotta pahoittele, sillä asiasisältö on tärkeintä. Sosiaalinen media on ottanut lähinnä älypuhelimille tarkoitettujen palveluiden ja sovellusten kautta niin suuren roolin nuorten ihmisten elämässä, että samassa mittakaavassa myös häiriökäyttäytyminen on enemmän läsnä, koska myös sellaisen eteen tarvitsee nähdä aiempaa vähemmän vaivaa. Mitä nuoremmasta väestä on kysymys, sitä vähemmän ajatellaan sitä, millaisia vaikutuksia huorittelulla tai läskiksi haukkumisella voi olla vastaanottavan osapuolen psyykkeelle.

Kyllä minua hieman huolestutti, kun sain tietää, että havaintohetkellä muistaakseni 12-vuotias kummityttöni oli alkanut käyttää "instaa". En tiedä itse palvelusta paljonkaan ja tuolloin vielä vähemmän, mutta pelkäsin ensimmäisenä sitä, että hän käyttäjätileineen altistuu kiusanteolle. Enpä ole kuitenkaan tehnyt itselleni käyttäjätiliä edes seuratakseni mitä hänelle tai muille palvelua käyttäville läheisilleni kuuluu.

Kerropa se, ettei koskaan ole aihetta kiusanteolle sellaiselle nuorelle, josta aletaan levittää hävyttömiä kuvamuokkauksia herjaavilla saatesanoilla. Koville se ottaa aikuisellakin.

Oma sivujuonteensa on se, että kaikki somehenkilön elämässä tapahtuva pitää dokumentoida ja julkaista välittömästi. Vähitellen katoaa hetkessä elämisen tunne, jos elää vain sen takia, että sitä koskeva kuva pitää voida hetkessä julkaista mahdollisimman laajalle yleisölle ja - ennen kaikkea -, että se saa mahdollisimman laajaa suosiota.

Tällaisia ajatuksia kukkahattusedältä (en ota tavaksi). En viitsi ajatella, millaisia mittasuhteita minuun(kin) kohdistunut kaltoinkohtelu koulumaailmassa olisi aikanaan saanut, jos käytössä olisivat olleet nykyiset "työvälineet".

Äläkä, sosiaalisen median suurkuluttajaksi ilmoittautuva Kauppila, ota henkilökohtaisesti. Internet on aina hyvä renki, mutta huono isäntä. Se, kuka istuu isännän pukilla, on oma asiansa.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Kirjoitukseni tarkoitus ei ole suinkaan patistella vanhempia instagramiin vakoojiksi, vaan muistuttaa vanhempia some-kasvatuksesta. Tuon esille esimerkin, jossa tulee ilmi että nyt on epäonnistuttu. Tämän on tarkoitus olla huomautus ja vähän herättelevä teksti. Vanhemmat luulevat helposti olevansa mukana ajan hermolla, vaikka nuoriso syynää muita medioita.

Liisa Korpela

Kerrakin olen kiitollinen kun joku uskoltaa tuoda saman asian ilmi, kiusaamista ei pidä hyväksyä, oli se sitten missä muodossa tahansa, pahasana satuttaa toista ja helppoa ei ole tulla takas, kun oma identtiteetti joutuu koetukselle kiusaamisen takia. Olen samaa mieltä vanhempien pitää ehdottomasti tietää mitä lapset tekee, jotta saadaan myö ennaltaehkäistyä monta asiaa. Kuten pahamasennus, itsemurhat, kostaminen. Näitä olen itse joutunut näkemään pienestä pitäen, kun toista ollaan kiusattu. Pahinta on se että kun vanhemmat luulevat, ei meidän lapsi mitään tee, mutta asia ei ole valitettavasti niin. Joten vanhemmat oikeasti katsokaa mitä lapsenne tekevät. Jos minun lapseni kiusaisi toista, varmasti saisi siitä semmoisen opetuksen, että oppii miten muita kohdellaan elämässä

Olli Karjalainen

Kiitos tiedosta.... Vaikkei niin hyvää ollutkaan, mut ei uutta tänäpäivänä.... Yritän osaltani auttaa, että asiat menisi parempaan suuntaan, kaikin voimin.... nimimerkillä: kahden lapsen-yh-isä... vuosilta 1983 - 2005......

Käyttäjän Juha-MattiHuhtala kuva
Juha-Matti Huhtala

Minähän en nyt mitenkään erityisesti kiusaamista hyväksy.

Mutta, niin.
Nettikiusaamistahan tapahtuu aina, kuvallisena / kuvattomana / jopa valheellisena kuvallisena.
Mutta tapahtuu sitä kiusaamista ilman nettiä, netti on vaan tarjonnut uuden väylän tuoda sitä kiusaamista eteenpäin.

Vaikka nyt puhutaankin instassa tms. muussa sosialisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista, on se silti (onneksi) pienempää mitä kuvattomassa ja nimettömässä kiusaamisessa. Jossa kiusaaminen on jo helpompaa toteuttaa, kun koetaan ettei siellä kiusaamisen kohteena ole mitään oikeaa ihmistä. Myös onneksi silti Suomessa ja Suomalaiset tekee sitä kiusaamista vähemmissä määrin kuin mitä esim. amerikassa tuntuu tapahtuvan.

Toisaalta nettikiusaamisen ongelmana on se, että sitä ei aina tajua tehneensä. Livenä kiusaamisesta heti näkee jos kiusattu loukkaantuu / pahoittaa mielensä, mutta netissä tätä mahdollisuutta ei ole.

Instakiusaamisen ongelma oikeastaan on myös siinä, että aika paljon kiusaamista tuntuu tapahtuvan juuri niille nuoremmille ihmisille. Toki tässä kohtaa voisi mainita, että Instan kuten Facebookin ikäraja on 13v, jota rikotaan hyvin tehokkaasti. Joten voitaisiin myös kyseenalaistaan vanhemmat siittä, kuinka ne alunperin päästää jälkipolvensa sellaiseen paikkaan jota ei ikänsä puolesta niille saisi tarjota.

Kuvienkin suhteen on vähän niin ja näin. Kyllä, huoraksi haukkuminen ei ole oikein eikä edes fiksua. Mutta toisaalta, mitä voi odottaa kuvasta jossa kuvan kohde käyttäytyy kuin huora. Mitä enemmän ylhäältä päin kuvatta herutuskuva (jossa näytetään niitä rinnan alkujaan) saa todennäköisesti enemmän kommentteja "huora" tms. Asian oikeastaan voisi kuvailla vaikka niin, sekä instassa että, Facebookissa näkee yhä enemmän ja enemmän huomiota kerjääviä kuvia. Osalla näistä kuvista on jopa selvästi tarkoituksena kerjätä sitä huomiota. Se, että joku "tykkää" tai "kommentoi" sisällöstä riippumatta on jotain mitä ne kaipaa.

Joten toki, haukkuminen on väärin. Mutta tässäkin kolikossa on se toinen puoli. Monesti haukkumiset tapahtuu kuvassa jossa ollaan tietyllä tavalla. Harvoin sitä silti normalissa kuvassa on näkynyt "huora" kommentteja. Tai ainakin itse olen törmännyt tälläiseen asiaan.

Toki se haukkuminen ja huorittelu on omalla tapaa ongelmallinen juttu.
Kun kuuntelee minkälaista puhettu nuo nykyteinit tuolla kadulla käyttää jopa toisistaan, herää epäilys siittä, että onko ne huorittelut instassa jne. sitten oikeasti sitä loukkaamista vai onko ne sittenkin vaan "kavereiden välistä" viestintää. Josta nyt sivusta seuraavat vanhemmat ihmiset kokee sen loukkaavaksi. (osa on varmasti sitä loukkaamista, mutta onko kaikki... )

Anu Konkarikoski

Kiitos Janina-Josefiina! Kiusaamiseen pitää aina fiksumpien puuttua niin pihoilla kuin netissäkin. Muuten tulee puolivahingossa antaneensa sille hyväkyntänsä. Iso osa lapsista ja nuorista haluaa käyttäytyä netissäkin fiksusti. Tsempataan porukalla koko joukkoa siihen.

Johanna Janhonen

Kiitos postauksesta. Linkitin sen blogiini, jossa kirjoitin alle 13-vuotiasta Instagram-käyttäjistä: http://piilotettuaarre.blogspot.fi/2017/03/alle-13... .

Toimituksen poiminnat