Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Sukupuolikiintiöistä tulee luopua

Sukupuolikiintiö, eli järjestely jossa säännöin tai lain voimalla on valittava tietty osuus kumpaakin sukupuolta esim. valittaessa luottamushenkilöitä toimielimiin tai opiskelijavalinnassa; positiivisen syrjinnän muoto. [1]

Haluan kyseenalaistaa sukupuolikiintiöt ja niiden tarpeellisuuden. Ovatko sukupuolikiintiöt tarpeellisia yhteiskunnassa missä pyritään tehokkuuteen ja tasa-arvoon? Miksi tulee suosia tiettyä sukupuolta ja täten syrjiä toista? Sukupuolikiintiöt ovat alunperin luotu vastustamaan sitä periaatetta, jota ne tässä yhteiskunnassa toteuttavat. Kääntävätkö sukupuolikiintiöt syrjinnän juuri toisinpäin, puuttumatta alkuperäiseen ongelmaan? Kumpi on tärkeämpää: ihmisten vai sukupuolten välinen tasa-arvo?

Olen huolestunut siitä, että ihmisen osaamisella ei ole välttämättä väliä. Suomalaisessa yhteiskunnassa ihminen työskentelee työpaikkansa ja asemansa eteen. Miksi tämä kaikki pitää tuhota? Sukupuolikiintiöt syrjivät juurikin niitä jotka ovat tehneet työtä asemansa eteen. Esimerkiksi naiskiintiöt ovat pirullisia nuorille miehille. Kun vanhemman sukupolven miespuoliset täyttävät paikat hallituksessa, toinen puoli on varattu kiintiöllä naisille. Voidaanko tätä kutsua todelliseksi tasa-arvoksi?

Puuttuvatko sukupuolikiintiöt todelliseen ongelmaan? Eivät. Sukupuolikiintiöt kääntävät syrjinnän päälaelleen luoden epäoikeudenmukaisuutta. Sukupuolikiintiöitä perustellaan argumentilla, jossa sorrutaan kehäpäätelmään. Jos aikasemmin tietyn sukupuolen edustajalla ei ole ollut välttämättä mahdollisuutta osallistua johonkin asiaan, sukupuolikiintiöiden vallitessa syrjintä kohdistuu järjestelmällisesti juuri toiseen sukupuoleen. Sukupuolikiintiöt eivät korjaa sen esittämää alkuperäistä ongelmaa. Sukupuolikiintiöt ovat esteettinen ratkaisu esitetylle ongelmalle. Ihmiset tulee valita osaamisen ja kokemuksen perusteella, joten sukupuolikiintiöistä ei tule olla lakia. Sukupuolikiintiöt ovat nimenomaan ongelma jo tasa-arvoiselle yhteisölle. Kun yhteisö kohtelee ihmistä ihmisenä, sukupuolikiintiö pakottaa kohtelemaan ihmisiä sukupuolen perusteella.

Ihmistä ei tulisi kohdella sukupuolensa mukaan, vaan yksilönä. Kukaan ei halua olla ”se kiintiönainen/-mies”. Ihmistä tulee kohdella koulutuksen, osaamisen ja kokemuksen avulla, eikä sukupuolensa mukaan. Sukupuolikiintiöt alistavat sekä naista että miestä, kun asetetaan asiantuntevat ihmiset heikompaa asemaan sukupuolensa vuoksi. Ihmisten välinen tasa-arvo on ehdottomasti tärkeämpää, kuin sukupuolten välinen tasa-arvo. Asemat ja työpaikat tulee antaa ihmisille, jotka ovat niiden eteen työskennelleet.

[1] http://fi.wiktionary.org/wiki/sukupuolikiintiö

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Fundamentaalineen kysymys on se ajetaanko toteuman tasa-arvoa vai mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Kannatan jälkimmäistä.

Kari Ahveninen

Vasemmiston, erityisesti Juhon mielestä olet väärässä. Olet niin kertakaikkiaan väärinkäsitysten ja dissaamisen uhri että sinua pitää ilman muuta tukea. Sinulle pitää antaa kiintiö jonka täyttääksesi sukupuolesi riittää, ja palkkaakin pitää saada vähintään 50% enemmän kuin miesten samasta työstä.

Ole siis ylpeä että olet nainen, vasemmisto rakastaa sinua.

*tähän pitää laittaa sarkasmivaroitus jonka alunperin unohdin!*

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Juho? Saisinko tarkennusta tähän sarkastiseen leikkiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #4

Jep. Juho, ei Juha. Kirjaimen ero, mutta maailmassa paljon enemmän.

Jukka Mäkinen

Veli Juho on Usarin blogistanin kiintiöskotti, Savonmuan Braveheart. Liehuletti hulmuen, hame päällä, käy taistoon vastaan etelän miehiä naisten puolesta uhrautuen.
Toivottavasti ei käy kuten esikuvalleen ja saa pitää päänsä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Älä anna väärää todistusta lähimmäisestäsi :)

http://tiinapalovuori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185...

(Oikeistolainen kapitalismin tyyssija) Keskuskauppakamari siis suosii muita menetelmiä, joilla naisten osuutta yhtiöiden hallinnollisessa ja operatiivisessa johdossa lisätään.

Kunnallisessa päätöksenteossa sukupuolikiintiöillä lautakuntapaikkojen jakamisessa on jonkin verran tarvetta - lautakuntapaikathan jakaantuvat ensisijaisesti valtuuston päässeiden jäsenten puolueiden jakauman perusteella, ja puolueen jäsenkirja ei toisaalta ole sen kummempi pätevöittäjä päätöksentekoon kuin sukupuolikaan...

Kari Ahveninen

Juuri kuten mainitsin: sukupuoli on tärkeämpää kuin pätevyys tai osaaminen. Sukupuolikiintiö kuulostaa aivan pahuksen alentavalta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Juuri kirjoitin, että puolueen jäsenkirja pätevöittää ensisijaisesti kunnanhallinnossa lautakuntapaikkaan, vaikka asianomaisilla valituilla valtuutetuilla ei sinänsä olisikaan suurta tuntemusta lautakuntansa tehtäväalueesta.

Pörssiyhtiöt työllistäjinä ja merkittävinä yhteiskunnallisina toimijoina käyttävät valtaa ja ohjaavat ihmisten sosiaalista käyttäytymistä. Sen vuoksi on suotavaa, että myös niiden hallinto rakentuu tasapuolisesti.

Toki voin tähän yhteyteen läsäyttää pöytään vahvikkeeksi Kokoomusnaisten lausuntoja koskien tasa-arvon edistämistä sekä Kokoomuksen virallisen tasa-arvolinjauksen. Pidän kuitenkin vielä nämä valttikortit hihassani ...

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #9

Hallinnon tulee rakentua tasapuolisesti heistä jotka ovat sen eteen tehneet töitä, että ovat päässeet sinne. Haluan muistuttaa olevani ensisijaisesti kokoomusnuori. Valttikorteilla "uhkailu" on turhaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

"Pörssiyhtiöt työllistäjinä ja merkittävinä yhteiskunnallisina toimijoina käyttävät valtaa ja ohjaavat ihmisten sosiaalista käyttäytymistä. Sen vuoksi on suotavaa, että myös niiden hallinto rakentuu tasapuolisesti."

Vasemmistolaisten silmälasien läpi asia voi näyttäytyä tuolla tavalla.

Sen koommin pörssiyhtiöiden kuin muidenkaan yhtiöiden ei kuitenkaan ole tarkoitus edistää mitään muuuta kuin rahan tienaamista omistajilleen. Jos se edellyttää sukupuolikiintiöitä hallitukseen, niin sitten niitä otetaan, jos ei, niin niitä ei oteta. Eiköhän lähtökohtaisesti omistajalla aina tule olla harkintavalta siitä ketkä henkilöt yritystä parhaiten osaavat luotsata, eikähän se muille kuulukaan. Sinäkin voit perustaa yrityksen. Pitäisikö jonkun viranomaisen päättää puolestasi kenet siihen nimität johtajaksi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Pörssiyhtiötkin joutuvat huolehtimaan yhteiskuntavastuustaan, ne eivät ole mitään valtion sisälle rajautuneita itsenäisiä vyöhykkeitä, joten niiden on syytä mukautua yhteiskunnan virallisiksi nimettyyn arvomaailmaan. Sitä paitsi myös yhdysvaltalainen paikallista elinkeinoelämän valtuuskuntaa vastaava järjestö on jo suositellut yhdysvaltalaisille yhtiöille "eurooppakaista" eli suomalaista mallia kannustaa naisia yhtiöiden johtoon imagosyistä, kilpailullisena valttina ja siksi, että osakkeenomistajista (yrityksen omistajista) suuri osa on naisia ...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Suositteleminen on aivan eri asia kuin pakottaminen. Jokainen yhtiö saakoon kuitenkin tykönään päättää mikä sen paras strategia on menestyksensä turvaamiseksi. Jokainen yhtiö on omistajiensa omistama yhtiö, ei kenenkään muun. Omistaja käyttäköön isännän valtaa yhtiössään.

Valtion yhtiöiden kohdalla ei ole samaa ongelmaa, koska jos kansan valitsemat edustajat päättävät, että heidän/valtion omistamien yhtiöiden kohdalla naisia pitää suosia miesten kustannuksella, niin sitten asia menee niin - omistajien tahdosta. Tasa-arvoistahan se ei ole, mutta kuitenkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18

Suosittelemisellekin on selvät perusteensa ja tässä tapauksessa ne ovat naisen yhteiskunnallisten roolien heikkous suhteessa miehiin, jota tilannetta Keskuskauppakamari pyrkii nyt oikaisemaan kannustamalla jäsenyrityksiään tukemaan naisjohtajuutta erilaisilla mentorointi- ja naisjohtajuushankkeilla.

Konkreettisessa mielessä kyse on siten "tavotteellisesta kiintiöinnistä", naisjohtajien määrien kehitystä seurataan ja toimenpiteitä muutetaan trendien mukaan...

Nuorilla miesekonomeilla ja yritysjohtoon mielivillä nuorilla insinöörimiehillä on sitä paitsi mahdollisuus hakeutua Pörssiklubin jäseneksi rakentaakseen suhdeverkostoa ja "pätevöityäkseen" hyväksi johtajaksi.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Voiko demokratiaa toteuttaa sukupuolikiintiöillä? Mielestäni sukupuolikiintiöt nimenomaan loukkaavat demokratiaa. Kunnallisessa päätöksenteossa demokratian merkitys tulee olla suurempi kuin sukupuolikiintiöiden.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Kumpi on sitten parempi pätevöittäjä kuntien kehittämiseksi tehtävässä päätöksenteossa - sukupuoli vai puolueen jäsenkirja?

Periaatteellisessa mielessä olet tietenkin oikeassa ja tämä ongelma on ollut tiedossa jo näiden kiintiöiden käyttöönottamisvaiheessa. Kiintiöt ovatkin tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi oikaista vinoumia ja käsittääkseni niiden tarpeellisuudesta ei olla tehty viimeaikaisia tutkimuksia - voi siis hyvinkin olla niin, ettei niitä enää tarvittaisi lainkaan etenkin, kun naisten osuus kunta- ja valtakunnallisten vaalien ehdokkaista on korkealla tasolla ...

Kiintiöiden käyttöönotosta päätettiin aikoinaan ihan demokraattisilla menettelytavoilla perustellusti ja niiden purkamisenkin tulisi siten tapahtua demokraattisen konsensuksen vallitessa.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #10

Voit miettiä mitä eroa puolueen jäsenyydellä ja sukupuolella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Kiintiöiden tarpeellisuudesta on näköjään lausuttu melko äskettäin näinkin :

"”Kunnallispolitiikan ykkösketjussa nähtävä sukupuolten epätasa-arvoinen edustus osoittaa sen, ettei sukupuolten tasapuolista edustusta voida vielä turvata ilman kiintiöitä. Tavoitteena tulee olla, että jonakin päivänä tasa-arvo on niin pitkälle kehittynyt, että kiintiöt käyvät tarpeettomiksi ja kunnallisiin luottamustehtäviin valitaan tasapuolisesti miehiä ja naisia,” toteaa Toivakka. "

http://www.uudenmaankokoomusnaiset.fi/kirjoituksia...

Käytännössä tilanne siis vaikuttaa siltä, että tasa-arvo kunnallisessa päätöksenteossa ei vielä toteutuisi ...

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola Vastaus kommenttiin #14

Totesinkin tässä juuri, etten ole kokoomusnainen ja että olen tekstissäni tuonut mielipiteeni esille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Toki huomioin asian, omia mielipiteitähän täällä jokainen vain kirjoittaa eikä paasaa virallista totuutta auktoriteetin asemasta käsin.

Kiintiöillä nähdään silti niiden käänteisestä syrjivyydestä huolimatta olevan tarvettta - minun puolestani niistä voidaan luopua vaikka heti, jos siitä luopumisesta ei koidu haittaa tai kiintiöt todetaan muutoin toimimattomiksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #14

Miten niin tasa-arvo ei toteudu? Onko jossain kunta, jossa jommankumman sukupuolen edustajia kielletään asettumasta ehdolle, tai jossa näille annetut äänet lasketaan vähempiarvoisiksi kuin toisille?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #28

Itse totesin, että naisten osuus kuntavaalien ehdokkaista on korkea, mikä sinänsä puoltaa kiintiöistä luopumista. Kokoomusnaisilla taitaa kuitenkin olla tutkitumpaa tietoa tilanteesta, mihin viittaavat kuntaliiton tekemän selvityksen täsmälliset lukuarvotkin ja siten kiintiöille olisi myös jonkin asteista tarvetta edelleen.

http://bit.ly/1xjcorY

Tasa-arvo käsitteenä on hieman laajempi kuin pelkkä numeraalinen tasajakoisuus.

Jouni Nordman Vastaus kommenttiin #14

Jos halutaan politiikka joka ei johda mihinkään, niin laitetaan kolme naista asia hoitamaan, niin valmista ei tule, tästä on hyvänä esimerkkinä sote soppa, jossa hämmentävät olivat niin kauan naisia, kun pääministeri katto että valmista ei tule, jolloin otti mukaan opposition ja teki mallin ohi nais ministerien.

Onneksi tällaista täysin piia maton ja narsisti sen käytökseen viittaava ei voi tapahtua yksityisellä puolella, sillä yritys olisi konkurssissa. Eli kun laitetaan täysin vailla vastuun tuntoa tuloksesta ihmisiä päättämään asioita, niin tulos on juuri sote mallin mukaista.

Eli Antikainen taitaa olla vain aivan liikaa esimerkkejä politiikasta siitä miten naiset osaavat johtaa, josta ei tällä hallitus kaudella paljoa kehottavat ole sanottavansa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #10

"Kumpi on sitten parempi pätevöittäjä kuntien kehittämiseksi tehtävässä päätöksenteossa - sukupuoli vai puolueen jäsenkirja?"

Yhtä huonoja molemmat, mutta kunnanvaltuutetut ovat kuitenkin tulleet valituiksi puolueensa edustajina puolueensa äänillä, eivätkä sukupuolensa perusteella.

Toisaalta naiskiintiö sotii aika rankasti vastoin Veli Juhonkin kannattamaa huuhaa-teoriaa että sukupuoli on sosiaalinen konstruktio ja sukupuolia on enemmän kuin vain kaksi. Tasa-arvon mukaan pitäisi sitten kaikille näille välimuodoillekin olla omat kiintiöt. Portaattomasti jokaiselle välimuodolle, niin saadaan tuhansia kiintiöpaikkoja. Sosialistin unelma.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #36

Ei sodi, koska kaksijakoinen sukupuolijärjestelmä on myös sosiaalinen konstruktio ja toisaalta uusittu tasa-arvolaki antaa syrjinnän suojan myös muille sukupuoli-identiteeteille.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Neuvostoliitossakaan ei ollut sukupuolikiintiöitä, miehet olivat miehiä ja naiset tiesivät paikkansa. :D

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Lyön vetoa, että neuvostoliittoa ei ole enää olemassakaan. :D

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nykymaailmaa seuraten kehottaisin olemaan laittamatta liian suurta panosta vetoosi ... ;D

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Voimmeko siis päätellä, että ehkä Neuvostoliitto katosi, koska siellä ei ollut sukupuolikiintiöitä käytössä, vaan kaikesta päättivät seniilit ukot?

Sen sijaan kapitalistitissa ja vauraissa länsimaissa on voimassa sukupuolikiintiöt useimmissa elimissä ja/tai tasa-arvolaki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #25

No, onneksi tuo viimeinen lauseesi ei alkuunkaan pidä paikkaansa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen Vastaus kommenttiin #27

Missä länsimaaassa ei ole tasa-arvolakia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Tarkoitin lähinnä tuota:

"länsimaissa on voimassa sukupuolikiintiöt useimmissa elimissä"

(No, riippuu tietysti niistä "elimistä" ...)

Kari Ahveninen

no hitto. jos puolueen jäsenkirja on yhtä pätevöittävä kuin sukupuoli, niin mihin tässä voidaankaan päätyä?

Hyvä sylvi, voisi edes vassareilla kuvitella olevan jotain käsitystä siitä mihin pelkkä sukupuoli pätevöittää. Edes neukkulassa ei noin tuumittu...

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Niin, ko. kommentoija ohitti kokonaan aiheen. Puolueen voit vapaasti valita, sukupuoltasi varsinaisesti et ainakaan antamalla henkilötunnustasi liittymislomakkeeseen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Täytyy taas todeta, miten jännä on, että vihervasemmisto ajaa yhtäaikaa sukupuolikiintiöitä, mahdollisuutta vaihtaa sukupuoli ilmoittamalla ja lisävaihtoehtoa määritellä se kolmanneksi sukupuoleksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Hyvä kirjoitus.

Kiintiöt ovat syrjintää. Koska vastustan syrjintää, vastustan kiintiöitä. Ihmisiä pitää kohdella yksilöinä eikä redusoida heitä toisarvoisten seikkojen kuten sukupuolensa edustajiksi.

Käyttäjän JuntunenJarmo kuva
Juntunen Jarmo

Niin, kuten kirjoituksessa on hyvin todettu, kysymyksessä on arvovalinta. Jos sukupuolten välistä tasa-arvon parantamista pitää yhteiskunnassa tärkeänä, tehokas tapa toteuttaa sitä on kiintiöt hallintoelimissä.

Jos tärkeämpää on toiminnan tehokkuus eli että pätevimmät valitaan tehtäviinsä, kiintiöt vahingoittavat vakavasti taloudellista tehokkuutta ja (kiintiön vuoksi valitsematta jääneen) yksilön oikeudenmukaista kohtelua.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Minusta se ei ole todellakaan sukupuolten välistä tasa-arvoa, jos toisella sukupuolella on paikottain paremmat mahdollisuudet päästä asemalle/paikalle vähemmällä työllä kuin mahdollisesti toisen sukupuolen edustaja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kuntahallinnossa tai etenkin kuntien luottamuselimissä (valtuustossa ja lautakunnissa) tehokkuus ei liene ensisijainen tavoite - kuntahan ei ole liiketaloudellinen voittoa tavoitteleva yritys, vaan kuntalaisten hyvinvointia turvaava sosioekonominen kokonaisuus.

Pörssiyrityksissä tuo tehokkuusvaatimus on oikeutetumpaa, mutta elinkeinoelämäkin elää samassa arvomaailmassa muun yhteiskunnan kanssa ja siten eurooppalaiset ja myös suomalaiset yritykset ovat päätyneet itsesäätelyjärjestelmiin lisätäkseen tasapuolisuutta yritysjohdossa.

Norjassa on käytössä pörssiyritysten hallinnossa sukupuolikiintiöt ja maan bkt/asukas on noin 65 0000 usd. Suomessa vastaava arvo on alle 40 000, joten kiintiöt eivät ainakaan ole tuhonneet Norjan kilpailukykyä ...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Hyvä kirjoitus ja olen itse aiheesta täsmälleen samaa mieltä. En kuitenkaan malta olla puuttumatta viimeisen kappaleen pieneen virheeseen. Nimittäin, varmasti löytyy paljonkin ihmisiä, jotka haluaisivat olla kiintiönainen/mies. Esimerkiksi Anneli Jäätteenmäki on todennut olevansa ylpeä siitä, että on ollut kiintiönainen. Ja kyllä minullekin kelpaisi saada hyvää palkkaa ja arvostettua kokemusta ilman muilta samaan tehtävään valituilta vaadittavaa tietoa ja taitoa. En usko olevani ainoa.

Kommenttini ei ole pelkästään hiusten halkomista, vaan osoittaa, että sukupuolikiintiöitä vastaan pitää taistella täysillä. Ei saa tuudittautua ajatukseen "eihän nyt kukaan haluaisi olla kiintiönainen/mies". Osa ei haluakaan, mutta maailmassa on silti aivan liikaa naisia ja miehiä, joille mielihyvin kelpaa ansaitsematon menestys.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Hyvä että huomasit kyseisen kohdan. Itselläni oli ajatus siitä, kuinka kovaa työtä tehnyt ei halua olla kiintiöpaikalla, jos olisi tiennyt pääsevänsä muutenkin. Niin ne ajatukset joskus katkeavat näissä blogiteksteissä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Totta, voihan se olla niinkin päin, että kiintiö vie arvostuksen paikalta, jonka olisi saanut joka tapauksessa. Ainakaan yrityselämässä en kuitenkaan usko, että tuommoinen on kovinkaan yleistä. Nykyisessä globaalissa kilpailussa yrityksillä tuskin on varaa olla valitsematta parasta hakijaa, vaikka kiintiöitä ei olisikaan. Joka tapauksessa, niin tai näin, kiintiöitä pitää vastustaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #39

Kiintiöiden vaikutuksesta norjalaisten yritysten kannattavuuteen :

https://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/96165...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #46
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

Silmäilin läpi tuon tutkimuksen. Mielestäni se perustuu täysin hataralle pohjalle, sillä Norjassa on kaikissa pörssiyhtiöissä otettu käyttöön sukupuolikiintiöt vuonna 2003 ja kun yritysten kannattavuutta siinä asetelmassa verrataan ajanjaksolla 2001 - 2011, ei kannattavuuden kehityksesta voi tehdä muita johtopäätöksiä kuin että se on keskimäärin parantunut tuolla ajanjaksolla.

Jos vertailevaa tutkimusta hauttaisiin tehdä, niin Norjassa pitäisi olla puolet pörssiyhtiöistä sellaisia, joiden kohdalla naiskiintiöitä ei ole otettu käyttöön. Norjan taloushan on ylipäätään porskuttanut hyvin ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Toimituksen poiminnat