Josefiina Tiirola Koti, uskonto & isänmaa

Suomalainen sivistys kankkulan kaivoon

Eduskunnan nykyinen opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) esitti puoluekokouksensa kyljessä, kuinka oppivelvollisuus nostetaan 17 ikävuoteen. Muutosta nykyiseen järjestelmään olisi se, että oppivelvollisuuteen kuuluisi myös ensimmäinen vuosi toisen asteen koulutuksesta. Hallitus harrastaa mukavaa kaksonaismoraalia ja demareiden takki pyöri ympyrää.

 

Tokihan oppivelvollisuuden nostaminen on hieno idea, mutta kun on lusikalla annettu, niin kauhalla on turha vaatia. Hallitus juuri päätti leikata koulutuksesta 1,5 miljardia euroa. Hallituksen päätöksen myötä puolet lukiosta ja puolet ammattikouluista ovat lopettamisuhan alla. Ministeri Kiuru huuteli kyselytunnilla vain uuden peruskoulujärjestelmän perään, kun kehysriihessä leikattiin puolet rahoista, jotka olivat suunnattu koulujen viihtyvyyteen ja ryhmäkokojen pienentämiseen.

 

Kiuru aliarvoi selvästi myös kulut, jotka seuraavat oppivelvollisuuden nostamisesta. Ministeri Kiuru arvioi kulujen olevan luokkaa 14-15 miljoonaa, kun taas kuntaliiton selvityksen mukaan ne olisivat 100 miljoonaa. Taisi olla Kiuru itse tekemässä PISA-testejä, kun kerran laskennon hallitseminen romahti.

 

Kun opiskelupaikkoja leikataan ja nuori joutuu haluamattaan laiminlyömään oppivelvollisuuttaan, kolahtaa vanhemmille lasku luukusta. Hallituksen on syytä ottaa järki käteen ja lopettaa kestämätön koulutuspolitiikka. On täysin turhaa nostaa oppivelvollisuutta 17 ikävuoteen, jos opiskeluista leikataan ja opiskelupaikkoja ei yksinkertaisesti riitä kaikille. Määrä ei korvaa laatua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Hyvä kirjoitus!

Näyttää kovasti siltä, että oikea tarkoitus tällä vuoden lisäyksellä oppivelvollisuuteen on siistiä työttömyystilastoja.

-Rauhaa

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Oppivelvollisuuden pidentäminen on käsittämättömintä mitä Suomen politiikassa on vuosiin tai vuosikymmeniin tehty.

Mikä on pidentämisen motiivi? Se on piilomotiivi. Nuoret halutaan väenväkisin sitoa nyky-yhteiskunnan instituutioihin: työmarkkinat, ay-liike ynnä muu. Nuoret eivät saa päästä karkuun, omille teilleen, luomaan omanlaistaan maailmaa. Samaa pyrkimystä ajaa sosiaaliturvan vastikkeellistaminen, ehdollistaminen, pakottaminen tarjottuun työhön tai koulutukseen, toimeentulotuen leikkaus erityisesti nuorilta elleivät ole kuuliaisia. Samaa pyrkimystä ajaa jopa ns. nuorisotakuu.

Tämä on väärää, tuomittavaa politiikkaa. Tämä velvollistaminen, pakottaminen, alamaistaminen. Ja nyt vielä lasku perään, korvausvelvollisuus. Ei voi olla totta. Onko valtiolla oikeutta sakottaa tällaisesta? Epäilen suuresti. Missä on oikeus?

Tarvitaan toisenlaisia toimia: vapaudellistaminen, ihmisisistä itsestään kumpuavan oppimisen, toiminnan, luovuuden avaaminen. Esim. yliopistot voisi alkuvuosistaan avata kaikelle kansalle (kuten kai Sveitsissä). Muodollisen palkkatyön rinnalle sosiaalista yrittäjyyttä. Jne.

Nykyinen hallitus ja nykyinen politiikka on monopolisoituneiden ammattikuntien ja etujärjestöjen maailma. Oppivelvollisuuden pidentäminen on ilmentymä tästä. Kiitos ei. Demarit oppositioon.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollainen sitominen yhteiskunnan instituutioihin on kuitenkin fundamentaalisesti vasemmistolaista sosiologiaideologiaa. Liberalismissa niitä instituutioita ei olisi lainkaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko liberalismissa ollenkaan yhteiskuntaa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #46

George W. Bush jr. ilmaisi tiettävästi asian niin, että "valtiohallinto pitää minimoida niin pieneksi, että sen voi vetää vessanpöntöstä alas".

Uskoisin kuitenkin, että suurimmalle osalle ns. "liberalisteista" päämäärä on "bernsteinilaisittain" sivuseikka ja liike sen suuntaan tärkeämpää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #47

Jos valtionhallinto hävitetään onko demokratialla mitään mahdollisuuksia?

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Nuorisotakuu ja pitkä oppivelvollisuus on ihan mukavia ajatuksia; teoriassa. Nykyinen yhteiskunta on kummiskin niin monimuotoinen, ettei voida sitouttaa koko työelämää lukio- ja ammattikoulutuksen varaan.
Nuorisotyöttömyyteen tulee puuttua, eikä vähentyneet opiskelupaikat auta sitä yhtään. Vaikka ikäryhmät pienenevät jatkuvasti, opiskelupaikattomien nuorten määrä lisääntyy.
Myös korkeakoulututkinnoista säästetään rajulla otteella, vaikka painotetaan, että on ihan hyvä hankkia useampiakin tutkintoja. Demareiden takki pyörähti juuri taas 360 astetta myötäpäivään, sillä koulutuskuluja aliarvioidaan ja siitäkin vielä leikataan.

Mika Samuel Kiekkijev

Mielestäni paljon tärkeämpää olisi keskittyä siihen, miten "ongelmanuoret" saadaan pysymään koulussa edes siihen 16 ikävuoteen saakka.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Ns. ongelmanuorilla on usein ongelmana se, että keskiarvo ei riitä jatko-opiskelupaikan saamiseen. Nyt vaatimukset kiristyvät entisestään.
Myös peruskoulujärjestelmä kokee vakavia leikkauksia, jolloin ei pystytä puuttumaan ongelmanuorten koulunkäyntiin. Sopivat ryhmäkoot ja yksilöllinen opetus on kaiken A ja O tällä hetkellä, mutta valitettavasti rahat tuli ja meni.

Mika Samuel Kiekkijev

Toisen asteen koulutukseen tulisi kehittää sellaisia vaihtoehtoja, joissa teorian osuus opetuksessa olisi merkittävästi nykyistä vähäisempää.

Omien kokemuksieni perusteella ns. ongelmanuorissa on paljon sellaisia, jotka ovat kyllä innostuneita tekemään ja oppimaan, mutta eivät istumalla ja lukemalla.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Tähän pitää vielä lisätä myös se, että hallitus painostaa käymään lukion kolmessa vuodessa. Valitettavasti se ei ole kaikille mahdollista. Jos kerran halutaan nuoret lukioon, niin kannattaisi hoitaa asiat niin, että se olisi mahdollista.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Just niin..., muistan, kun tämä ns luokaton, eli kurssimuotoinen lukio tuli, niin pääperusteluna oli juuri nimenomaan se, että lukion voin näin suorittaa pidemmällä ajalla, -4ssä, jopa 5ssä vuodessa. Kun tuo 3-vuotinen oli joillekin liian tiukka.

Että silleen.

Vahvasti näyttää siltä, ettei hallituksella ja erityisesti opetusministeröllä ole hommat hanskassa lainkaan. Pelkkää rimpuilua ja näennäis"uudistuksia".

-Peace

Toni Seppänen

Sopivat luokkakoot jolloin opettajilla jää enemmän aikaa niille jotka ovat hieman takamatkalla.
Liian isot luokka- ja koulukoot eivät ainakaan paranna oppimisedellytyksiä.
Myös ehdoton puhelinkielto tunneilla, pysyy huomio käsiteltävässä asiassa.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Kyse ei välttämättä ole takamatkalla olevista oppilasta. On myös oppilaita jotka olisivat olleet kykeneväisiä suorittamaan yläasteen vaikkapa 1,5 vuodessa, mutta järjestelmän kaavat hiertävät päin naamaa.

Puhekielto tekisi entistä enemmän hallaa. Jos minulle olisi määrätty yläasteella puhekielto tunneilla, olisin jättänyt menemättä kouluun, sillä olisin tylsistynyt liikaa. Viimeisen kevään yläasteesta käytin lähinnä omiin juttuihini, sillä tahti oli aivan liian hidas. Minusta peruskoulussa pitäisi antaa mahdollisuus edetä nopeammin, sillä turha jankkaaminen aiheuttaa vain motivaation laskemista ja ylimääräistä tylsistymistä. Jos minulle olisi annettu mahdollisuus käydä yläaste nopeammin, voisin olla parin viikon päästä ylioppilas. Onneksi lukiokoulutus antaa minulle mahdollisuuden käydä kolmivuotisen koulutuksen kahdessa vuodessa.

Toni Seppänen

Juu, ei pelkästään heistä. Mutta yhteiskunnallisesti heidän riittämätön tukeminen tulee kalleimmaksi.
Ymmärrän myös että jotkut voisivat suoritua peruskoulusta nopeamminkin mutta jokin keskitie on aina oltava.
Voisin toki nähdä systeemin jossa jo peruskoulussa voisi "tenttiä" nopeammin.
Peruskoulun jälkeen aukeaa opiskelijan moottoritie, vauhti on itsestä kiinni ja vain taivas rajana.

Ja se oli puhelinkielto ;)

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Anteeksi erehdyksestä. Ylioppilaskokelas Kauppila on valvonut yön, sillä on hermoillut tänään julkaistuja ylioppilastutkinnon tuloksia. Keskittyminen käy vähän heikolla siis. :D

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tämä on vain jatkumoa sossujen(SDP)HOLHOUSKULTTUURILLE,jolla taataan huostabisneksen ja nuorten sitä kautta pitäminen 21v.asti sossujen kynsissä.Koulun jatkaminen vuodella ei tuo työtä eikä poista saamattoman hallituksen tekemiä ongelmia.
Ne jotka oppivat tekemällä eivät opi istumalla vuotta lisää.Päinvastoin,rauhattomuus lisääntyy ja vanhemmat saavat kohta kasvattaa 50v."lapsia" nurkissaan jotka opiskelevat.

Se että Suomessa sössittiin nuorten ja työnantajien haluamat mallit es.oppisopimuskoulutuksesta on juuri näiden tätien ja setien ansioita.

Sossujen politiikkaa,joka nojaa yksilön tavoille opettamiseen ja pakkotoimiin.Toimiin joilla saadaan aikaiseksi ainoastaan lisää ns.ongelmia ja sossujen tahdonmukaista holhoukseen ja yksilön omien vahvuuksien mitätöintiin.Totuus on se,että jokainen ihminen on erilainen,ei sos.demarien tahdon mukaisesti laumassa kulkeva lammas.

He jotka eivät ns.jaksa istua HILJAA 7-8 h päivässä,tai erehtyvät nauramaan koulussa,joutuvat SITRA:n jne.huoliliputus-ynm.mallien mukaisesti keskusteluihin sosiaalitanttojen kanssa,ja sitä myöten laitokseen lääkittäväksi ja jatkumona 21v,ellei 25v.valvonnan alaisuuteen.

Tämä on tulevaisuuden demarien märkäuni.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Eipä kukaan lukenut allekirjoittaneen blogia. Itselläni on sentään yli 30 vuotinen kokemus yläkoulun opettajana.
Kyllä sivistys on pienestä kiinni mikäli se riippuu pelkästään pakollisesta ruotsinkielen oppimisesta?
Oppivelvollisuuden pidentäminen peruskoulun jälkeen asettaa kaikki oppilaat samanvertaiseen asemaan. Ei tule eriarvoistavia työpajoja sun muuta vasemmistolaista propagandaa! Kaikille tasavertainen asema. Sitähän vasemmisto RKP:n myötävaikutuksella ei kannata!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Ei ole kovin tasa-arvoista, jos jotkut joutuvat maksamaan siitä, etteivät opiskelupaikat riittäneet.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tämän lisäksi Kiuru on viemässä 15-16 vuotiailta mahdollisuuden opiskella kansanopistossa esimerkiksi lisäopetusvuotta (kymppiluokka) tai jotain muuta pitkän linjan kurssia. Samaan aikaan kun lukiokoulutusta supistetaan, ammattikoulupaikkoja vähennetään ja kansanopistoilta viedään mahdollisuus olla peruskoulun jälkeisessä vuodessa nuoren mahdollisuus, niin hallitus nostaa oppivelvollisuusikää. Aivan uskomatonta typeryyttä.

Puumalainen esitti mielipiteensä hyvin:
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/puumala_16vuotiail...

Itse kirjoitin Ota Opiksi lehteen tämän kolumnin kansanopistokympistä:
http://www.joutsenonopisto.fi/kympin-arvoinen-aika...

Ja kansanopistoyhdistyksen huolesta lisää:
http://www.adressit.com/pelastetaan_16-vuotiaiden_...

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Loistava kirjoitus ja jälleen älykkään nuoren kynästä.
Miten tämä yhtälö vaikuttaa: pakkosijoitetaan nuoria lukioon oppivelvollisuuttaan jatkamaan (lue: ilmaiset opinnot, kirjat...) samassa luokassa hakeneiden kanssa (lue: omat kirjakulut yms.)?

Miten tämä käy tasapuolisen kohtelun kanssa yksiin? Tuossa tehdään useammalle rakenteellista väkivaltaa...

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Mikko pitäisi seurata asioita! Oppilaspaikkojen määrä on matemaattisesti sidoksissa oppilasmääriin. On myös järkevää karsia niitä paikkoja, joissa työllisyysnäkymät ovat huonot ja lisätä niitä missä työntekijöitä tarvitaan.
Kansalaisopiston aktiivikäyttäjänä yli 30 vuotta olleena voin sanoa, että kyllä ainakin paikkakunnallani huomioidaan nuoret ja samoin yhteistyö opetustoimen kanssa! Näitä juttuja juuri on tarkoitus kehittää. Kansalaisopistoissakin löytyy karsittavaa mutta ei nuorille suunnatusta opetuksesta.
Eriarvoista oli se kun nuorisovaltuuston kokouksessa mukana olleena eräs seurakunnan nuorisotiloissa käyvä ei halunnut yhteisiä tiloja mm. niille nuorille, jotka toimivat työpajoissa! Kaikki epämääräinen pitää selkeyttää ja demokraattisessa yhteiskunnassa suvaitsevaista ja tasa-arvoista kasvatusta edistää!
Vasemmistoliitto haluaa edistää eriarvoisuuden lisäämistä yhteiskunnassa!!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Opiskelupaikkojen leikkaaminen lisää opiskelupaikattomien nuorten määrää. Ai sidoksissa oppilaiden määrään?
Suomalaisessa koulussa on ollut pitkän aikaan menestyksen avain se, että tehdään sitä mitä osataan, eikä sitä mitä tarvitaan. Kun puhuit vasemmistoliiton ja RKP:n myötävaikutuksesta, niin voin kertoa, että Björn Wahlrooskin on todennut sen, että suomalainen menestyminen on osaamisen takana.
Koska työurien monimuotoisuus kasvaa kehityksen myötä, Suomi on jälkimmäisessä junassa verratuna moneen maahan. Hallitus päätti, ettei enää rahoiteta uusien oppilaitoksien perustamista, eli jäljelle jäävät perinteiset alat, jotka kannattavat. Joudumme siis ostamaan osaavaa työvoimaa ulkomailta, pääasiassa maahanmuuttajina.
Minusta tuntuu, että perustat argumenttisi turhauttavaan nönnötykseen, kuinka vasemmistoliitto on sitä ja tätä. Todella "kypsää".

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Hei Haloo!

"On myös järkevää karsia niitä paikkoja, joissa työllisyysnäkymät ovat huonot ja lisätä niitä missä työntekijöitä tarvitaan."

Mikä ihmeen pakko on valita juuri "se oikea" opiskelupaikka tai suuntaus? Moni meistä ei ole ikinä tehnnyt sitä työtä, mihin on opiskellut. Olenkin sanonnut kohtaamilleni nuorille, että se ei ole niin oleellista, vaikka vaikuttaakin, mitä opiskelee, kunhan opiskelee jotain, ja hankkii tutkinnon.

-Rauhaa
t. opiskellut Radio-TV asentaja, joka ei ikinä ole tehnnyt sitä työtä.

Työura:
-vaihetyöntekiä
-testaaja
-huoltomies
-mekaniikka ja järjestelmäsuunnittelija
-hyväksyntäinsinööri
-ryhmänjohtaja
-ympäristöinsinööri
-testausinsinööri

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Nuoret yhä useammin keskeyttävät koulutuksensa, sillä ala ei kiinnosta. Minusta tätä tulee välttää.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm Vastaus kommenttiin #32

Terve,

Nimenomaan, kannattaa ehkä mieluummin opiskella sitä, mistä pitää, vaikka alalla ei välttämättä olisi hyvä työnäkymiä. Moni fiksu työnantaja arvostaa suuresti sitä, että on joku tutkinto, vaikkei ihan juuri siltä alalta mistä hakee töitä.

Myös tämä nykyisen hallituksen tahto vaikeuttaa opiskelusuuntauksen vaihtoa/toisen tutkinnon hankkimista, tuntuu täysin käsittämttömältä.

-Pax

p.s. Suurkiitos teille fiksuille nuorille. Valaatte uskoa ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

HAH,HAH KYLLÄ JÄRJEN VALO ON KAUKANA NOILLA SOSSUILLA,OPPILAS JOKA ON JÄÄNYT LUOKALLEEN,KÄY KOULUA,PERUSKOULUA, VIELÄ 20 V.HUH,HELLETTÄ ..Vähän niinkuin ammattiautoilijat,60 on valmis rattiin,kupsahtaa ajoissa työnsä ääreen, säästyy eläkemaksut..

Kyllä on mennyt holhousyhteiskunnalla ja huostabisneksessä takovalla kokoomuspolitiikalla pahasti aivotoiminta sekaisin.
Armeijaikäiset istuvat peruskoulussa.Just joo.Tätä lisää ja zombiet lääkityksen jälkeen töitä hakemaan.

Suomessa on "sattuneesta" syystä tuhansia mielenterveyden takia eläkkeellä olevia nuoria,alle 30.Mitenkä nämä sossutädit ja sedät jotka toisten rahoja niin auliisti jakavat,ovat ajatelleet hoitaa tulevaisuudessa lisääntyvät zombiet,joita laitokset tuottavat?

Tietenkin riippuu jos on henkiin jäänyt..

Se on vissi se,että huostabisnes kasvaa tällaisen(kin) toiminnan tuotoksena.Mallit jotka kelpaisivat työnantajille ja nuortenkin pirtaan ovat myrkkyä näille veronmaksajien rahoilla palkatuille "kansanedustajille",ministereille jne.Asiantuntijat ja tahot jotka itse ovat kohteina ,eivät merkitse heille mitään.

Ei nuoret ,ei työnantajat.Se on se oma narsistinen itsensä korostaminen ja kaikkitietävyys pääasia.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hmm, ollaanko nyt siis tarkoituksellisesti haittaamassa niitä - toivottavasti enemmistössä olevia - oppilaita, jotka saavat suoritettua peruskoulunsa ns. suunnitellussa ajassa? Ja tämä vain siksi, etteivät kaikki saa suoritettua peruskoulua kunnialla lävitse 9 vuoden aikana?

Mitenköhän sitten, jos pienempi paha olisi kertaalleen jäädä "vapaaehtoisesti" luokalleen, jotta jurnutetaan siellä peruskoulussa sitten siihen 17 ikävuoteen asti, kun kerran laki niin määrää tehdä?

Cenita Sajaniemi

Hyvä kirjoitus.
Jo 2011 alkanutta koulutuspolitiikkaa ei ymmärrä Erkkikään.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Tulishan se halvemmaksi,jos nuoret nerot pääsis ajoissa hyödyttämään yht.kuntaa.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Jotkut näkevät sen epätasa-arvoisena, vaikka tasa-arvo olisi nimenomaan se, että jokainen pääsisi tekemään omaa juttuaan. Myös oman tahti on tasa-arvoista, sillä jotkut vain tarvitsevat yksinkertaisesti enemmän aikaa, kuin toiset.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kannattaa muistaa myös se,että kokoomus ja vihreät ajavat isompien koulujen,eli siis isompien luokkakokojen asiaa.Nyt kun halutaan erityislapsetkin ns.normiluokkiin,on siinä tarpeeksi tehtävää kuinka tämä saadaan toteutettua lapsien siitä kärsimättä ja joutumatta maksumiehiksi.
Kuu kiurusta kesään,nyt ei totisesti riitä.

Erityislapsilta ollaan viemässä heidän tarvitsemansa tuki,jolloin heidän tulevaisuutensa saa ikävämpiä piirteitä.Esimerkiksi laitostuminen voi olla heidän todellisuuttaan,kun ja jos he eivät pärjää normiluokalla ilman heille kuuluvaa apua.

Puhumattakaan lakisääteisestä tukiopetuksesta johon on jokaisella OIKEUS,ilman leimaamista tahi erityisoppilaan statusta.Kun näistäkin tingitään,puhumattakaan oppilashuollosta,on harhaisuus vallanut todellisuudelta tilaa.

Pienet koulut lakkautetaan ja tilalle tulevat tuhansien oppilaiden koulut ja opettajien ,sijaisten,avustajien määrät vähenevät eikä heitä paikkaamaan palkata tilalle ketään.Kuten on toimittu jo vuosia sitten.Näkyvin seurauksin.

Jo nyt on tilanteita joissa opettajan vastuulla on kaksi luokkaa jne.Demari kiuru jonka pariutumisvietin mukaisesti on hyvä osata pari sanaa ruotsia ja heidän puolueensa naisväen halveksunta perheitä ja lapsia kohtaan,ei ihmety nämäkään ideat.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Joo,opettajille tulee valtava taakka ja lähteekö kukaan kohta alalle,jossa jo nyt on riittämiin paineita.

Tukiopetukseen vois jäädä muuten enemmän resursseja,jos nopeammat siirtyvät alta pois. On se turhauttavaa,kun toiset eivät pysy mukana tahdissa ja toiset turhautuvat hitauteen.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Kolmas kerta toden sanoo!
Näen tasa-arvoisena juuri sen, että jokainen pääsee toteuttamaan omia juttujaan! Tässä PAKKOruotsitus opetussuunnitelmassa se ei toteudu!
Peruskoulu jatkuu edelleen 9-vuotisena. Nykypäivänäkin on mahdollista jäädä vapaaehtoisesti luokalleen.
Tämän opetusvelvollisuusiän nostolla on tarkoitus varmistaa kaikille se jatkopaikka lukio, ammattioppilaitos, oppisopimus jne.
Olen opettanut niin pieniä kuin suuriakin ryhmiä. Suuren ryhmän opettaminen voi olla vähemmän haasteellista kuin pienen. Kysymys on oppilasaineksesta!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Oppivelvollisuusiän nostamisella on toki tavoitteensa, mutta sitä ei taata. Jos et saa opiskelupaikkaa, kolahtaa luukusta sakko.
Ja miten tämä nyt pakkoruotsi liittyi tähän? Jos olisin halunnut ottaa kantaa aiheeseen, olisin varmaankin maininnut siitä tekstissä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tuo oli tärkeä pointti! Mikäli oppivelvollisuusikää nostetaan silloin pitää myös TAATA se opiskelu- tai muu oppimiseen soveltuva jatkopaikka!

PAKKOruotsi tulee siinä mielessä esiin, että tämä pakollisuus poistamalla mahdollistetaan paitsi laajempi kielivalinta tai muita kullekin oppijalle motivoimampia oppimissisältöjä. Tämä on sitä tasa-arvoa, jossa erilaiset oppijat huomioidaan!

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Vaikeaahan sitä paikkaa on taata, jos opiskelupaikkoja leikataan yli sopivien rajojen. Varsinkin, kun ministeri Kiurun laskelmat ovat lievästi sanottuna heitettynä alakanttiin.
"Pakko"kielikysymykseen en ota edelleenkään kantaa, ehkä joskus jossain toisessa kirjoituksessa mahdollisesti.

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Järkevää ja osuvaa tekstiä, oivallisia huomioita teet jatkuvasti. Tämä kirjoitus jatkaa aiempaa linjaasi kyllä. Hatunnoston paikka. Ja pistin sinulle muuten toisesta asiasta viestiä naamakirjan puolella.

Aslak Koivuila

Mahtavaa nähdä nuori valveutunut täällä !
Puhu muutama kaverisikin tänne !
Tuuletusta täällä kaivataan !

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kommentissani #21 esitin kysymyksiä. Totaalihiljaisuus. Sen jälkeen ilmaantui "aion ehdolle 2015" -merkki.

Kuvastaa normaalia rataa: "äänestä vain, äläkä koskaan esitä kysymyksiä".

Kiitos mielenkiinnostasi.

Käyttäjän JosefiinaKauppila kuva
Josefiina Tiirola

Valitettavasti minulla ei ole aikaa toimia täällä ympärikautisena päivystäjänä, sillä minulla on muutakin tekemistä. Pyrin vastaamaan suureen osaan kysymyksiin mahd. nopeasti, mutta en silti ehdi tehdä sitä heti. Eli ei kannata tulistua jos en ehdi muutamaan päivään vastamaan kaikkiin tulleisiin kysymyksiin tai keskusteluihin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minäkin toimin niin, että vastailen kysymyksiin ns. valmiusjärjestyksessä.

Mutta jos aiot asettua ehdokkaaksi, niin kannattaa varautua siihen, että omiin kirjoituksiisi tulleisiin kysymyksiin todella odotetaan vastauksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #43

Usarissa on monia ehdokkaaksi asettuvia blogisteja, jotka eivät vastaa yhteenkään kommenttiin, vaikka blogeja pukkaa ehtimiseen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #44

On, valitettavasti.

Vaan jos aikoo yleensä vastailla kysymyksiin, niin en suosittele selektiivisyyttä.

Toimituksen poiminnat